Chișinăul, despre de intenția Tiraspolului de elimina posturile de control: „Nu prezintă nicio relevanță”

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 22 ianuarie, 2021, 11:50 Etichete: , ,

Decizia autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a elimina așa zisele „posturi de carantină”, instalate abuziv la începutul pandemiei, nu prezintă nicio relevanță. În Zona de Securitat în general nu pot exista niciun fel de posturi sau patrule, în afară de cele ale pacificatorilor sau agreate de Comisia Unificată de Control (CUC), a declarat pentru Cotidianul Alin Gvidiani, șef al Biroului politici de reintegrare și expert cu statut permanent în CUC. 

Potrivit expertului, în Zona de Securitate nu au existat posturi de carantină, acolo nu erau doctori sau epidemiologi, ci structuri de forță care au limitat libera circulație în mod arbitrar.

„Pe noi ne interesează scoaterea regimului de carantină în general. Referitor la posturile instalate de partea transnistreană, noi mereu reiterăm necesitatea evacuării acestora, mai ales că își atribuie funcții de control pe care și le pot asuma doar autoritățile de frontieră împuternicite prin lege”, a mai spus Alin Gvidiani.

Amintim că joi, 21 ianuarie, Tiraspolul a anunțat că va elimina posturile de control din Zona de Securitate, pe care le va înlocui cu patrule mobile.

Sub pretextul gestionării regimului stării de urgență, instituit din cauza pandemiei COVID-19, așa-numitele autorități de la Tiraspol au fortificat ilegal infrastructura „posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate încă în primăvara anului 2020.

Tiraspolul a instalat în mod unilateral și abuziv 37 de posturi de control. Ulterior, o parte din ele au fost eliminate.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, posturile de control, instalate abuziv, împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a circa 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X