Sursa foto: IPN

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a comentat decizia Curții Constituționale prin care legea ce oferă statut special limbii ruse a fost declarată neconstituțională, menționând că este una corectă și normală. Declarația a fost făcută joi, 21 ianuarie, în cadrul emisiunii de joi „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul a menționat că decizia Înaltei Curți este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

În declarația de independență, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiții, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaște, faptul că limba de stat în Republica Moldova trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toți. Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale”, a declarat Daniel Ioniță.

Ambasadorul este de părere că Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze și mai mult societatea pe criteriul identității naționale și cel al limbii vorbite: „Trebuie să găsești modalitatea de a ține societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menținerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat drept anticonstituțioinală Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a prezentat o opinie separată.

La acest subiect: (VIDEO) ULTIMA ORĂ! Legea prin care se oferă statut special limbii ruse, anticonstituțională

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here