Foto: protv.ro

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) a prezentat vineri, 22 ianuarie, trei scenarii privind evoluția politicii în Republica Moldova. Igor Dodon susține că „Maia Sandu ar putea fi primul președinte care va fi tras la răspundere”.

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că aproape timp de o lună nu a făcut nimic pentru a găsi o soluție privind criza politică.

Cele trei scenarii prezentate de liderul PSRM:

1. Președinta Maia Sandu încalcă Constituția și nu înainteaza un candidat la funcția de premier;
2. Maia Sandu înaintează un candidat la funcția de prim-ministru și să fie votat;
3. Președinta Maia Sandu înaintează candidat la șefia Guvernului care nu e votat și urmează alegeri parlamentare anticipate.

Noi ne-am adresat la Curtea Constituțională pentru a afla termenul limită până când președintele țării se poate juca „de-a țara în bunghi”. Eu consider că acest termen nu este mai târziu de începutul lunii februarie. În cazul în care Maia Sandu nu va înainta un candidat la funcția de prim-ministru și cu cât mai mult va întinde termenul, cu atât mai departe e termenul de dizolvare a Parlamentului. Ei încearcă să se joace, aici în primul scenariu, dar sunt jocuri copilărești (…)”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM susține că „Maia Sandu ar putea fi primul președinte care va fi atras la răspundere.

Dacă Maia Sandu nu va înainta un candidat la funcția de prim-ministu, atunci este o încălcare gravă a Constituției și deciziilor Curții Constituționale și poate fi atrasă la răspundere. Probabil, va fi primul președinte în istoria modernă a Republicii Moldova împotriva căruia vor fi declanșate anumite procese constituționale”, a spus Dodon.

Liderul socialiștilor a declarat că dacă Sandu va înainta un candidat, deputații PSRM nu examinează varianta ca să boicoteze ședințele Parlamentului.

PSRM vor participa la toate ședințele Parlamentului (…) În scenariul numărul doi se votează candidatul la funcția de prim–ministru și atunci avem Guvernul Maiei Sandu să vedem cum se descurcă. Dacă va fi al treilea scenariu, atunci cel mai apropiat termen de organizare a alegerilor anticipate este sfârșitul lunii mai”, a conchis Dodon.

Guvernul Ion Chicu și-a prezentat demisia la 23 decembrie 2020.

Președinta Maia Sandu a declarat că în această săptămână nu va desemna niciun candidat la funcția de prim-ministru. Totuși, șefa statului a menționat că săptămâna viitoare va face următorul pas pentru a face posibilă dizolvarea Legislativului ca într-un final să fie declanșate alegerile parlamentare anticipate.

Maia Sandu nu va înainta niciun candidat la funcția de prim-ministru în această săptămână: Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament

„Soluțiile sunt în Parlament. Chiar dacă în discursurile publice toate fracțiunile parlamentare spun că își doresc alegeri aniticpate, în practică nu-și doresc să găsească aceste soluții. Inițial a fost această inițiativă de a merge la Curtea Constituțională pentru a vedea dacă este posibilă autodizolvarea Parlamentului. Curtea Constituțională a spus nu. Acum am văzut că este o încercare de a adopta o Declarație comună în Parlament prin care deputații își asumă angajamentul să nu voteze de două ori numirea unui Guvern și prin asta să declanșeze alegerile anticipate.

Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament.

Am așteptat să văd decizia Curții Constituționale, iar săptămâna viitoare o să fac următorul pas pe care îl consider eu corect, dar totul depinde de decizia parlamentarilor”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Amintim că fracțiunea PAS ar urma să vină cu o Declarație în plenul Parlamentului prin care toți deputații să-și asume politic că nu vor vota candidații la funcția de prim-ministru înaintați de președinta Maia Sandu, scenariu care ar duce la dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here