PSRM nu renunță la limba rusă. Decizia CC va fi denunțată la instituțiile internaționale: Legea a fost elaborată conform recomandărilor
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, și deputatul PSRM Vlad Bătrîncea, au anunțat că vor denunța decizia înaltei Curți privind limba rusă la Comisia de la Veneția, ONU, Consiliul Europei și alte organisme internaționale. Aceștia susțin că legea, adoptată în Parlament, cu votul PSRM și a celor din grupul „Pentru Moldova” la sfârșitul anului trecut, pe fondul protestelor opoziției, a fost elaborată conform recomandărilor instituțiilor internaționale.
„Revenim la unele practici din perioada statului capturat, când se întreprind încercări de a submina Parlamentul prin Curtea Constituțională (CC). Constatăm că CC se transformă în unealtă politică a unor partide”, a declarat Bătrîncea.
Deputatul PSRM susține că Legea privind funcționarea limbilor, care fost votată în Parlament la sfârșitul anului trecut și anulată, joi, 21 ianuarie, de către judecătorii CC, a fost elaborată conform recomandărilor instituțiilor internaționale.
„În 2018, tot CC, într-o altă componență, a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor. Din 2018 încoace, Republica Moldova a rămas fără legislație lingvistică. Ce a făcut Parlamentul, a venit cu o lege, care a eliminat lacunele, la care s-a referit CC în 2018. O lege elaborată în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale. Această lege garantează drepturile fundamentale ale cetățenilor”, consideră Bătrîncea.
„Voi face denunț către parteneri internaționali cu privire la situația creată și cu privire la riscuri. Vom face denunț către ONU, Consiliul Europei. Analizăm adresare către Comisia de la Veneția pentru a clarifica aceste lucruri. În 2019, a fost o decizie a CC care a depășit toate liniile roșii, istoria se repetă”, a declarat ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi.
„Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor”, se arată într-un comunicat al PSRM, în care se mai menționează că deputații socialiști intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlament.
Președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat în vlogul său de vineri, 22 ianuarie, că legea privind statutul limbii ruse va fi re votată în Parlament în câteva săptămâni. Se pregătesc chiar și proteste în stradă: „Mă sună colegii din raioane, și cel mai probabil săptămâna viitoare vor fi organizate proteste în masă în diverse localități, dar și la Chișinău”.
Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.
Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.
De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.
Comentarii