Reacția MAEIE după ce Ambasada Rusiei a amintit de războiul de pe Nistru, criticând decizia CC privind statutul limbii ruse

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 22 ianuarie, 2021, 18:54 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a solicitat misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să manifeste respect față de legile statului, după ce Ambasada Federației Rusiei la Chișinău a criticat decizia Curții Constituționale de a anula legea cu privire la statutul limbii ruse, adoptate cu scandal în plenul Parlamentului în decembrie 2020, menționând în acest context războiul de pe Nistru, ca o consecință a dispozițiilor „anti-ruse”.

„În contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”, se arată în comunicatul MAEIE.

Reacția vine după ce vineri, 22 ianuarie 2021, reprezentanții Ambasadei Ruse la Chișinău au calificat verdictul CC drept „un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice” și au sugerat că războiul de pe Nistru a fost o consecință a dispoziției anti-ruse.

Reprezentanța diplomatică rusă s-a arătat „jignită” de decizia CC, calificând reacțiile celor care au susținut verdictul drept „rusofobe, blasfemiatoare și contradictorii”.

Amintim că joi, 21 ianuarie 2021, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat au anulat Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X