(VIDEO) Dodon, despre birotica de la Președinție care și-a luat-o: „Pot să mai aduc un set”. Alaiba: „Fapta e pasibilă de pedeapsă cu închisoare și amendă”

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 ianuarie, 2021, 17:20

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, susține că accesoriul de birotică de pe masa de lucru de la Președinție și l-a luat după ce a plecat din funcție din motiv că este un lucru personal, deși, anterior spunea că va rămâne pentru următorii șefi de stat. Pe de altă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, susține că această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare, cu amendă şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate.

Atunci când deținea mandatul de șef de stat, Igor Dodon avea pe masa din biroul său de la Președinție un set de birotică, de culoare verde, similar cu cel al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Setul acesta nu este inclus în registru la Președinție și nici nu poate fi inclus pentru că nu a fost un cadou președintelui țării. Este un lucru personal care mi-a fost oferit de niște prieteni. Dacă Președinția tare vrea, pot să găsesc unul în Federația Rusă și să-l fac cadou de ziua de naștere a președintei”, a declarat Dodon, vineri, 22 ianuarie.

Deputatul Dumitru Alaiba susține că Igor Dodon nu putea lua cu el acest set de birotică.

Despre setul de birou al lui Dodon. Nu că mi-ar păsa de el. Dar este o ocazie să vedem cât de hapsân este acest om, cum a curățat tot după el din palatul prezidențial, inclusiv ceea ce nu-i aparținea, cum este acest set dăruit președintelui țării, nu lui Igor Dodon, în 2017. Dodon nu putea lua cu el acest suport. Unicul lucru legal posibil – el îl putea răscumpăra achitând contravaloarea lui în sumă de circa 12.000 de dolari (prețul estimativ al acestui set). Așa prevede legea (H.G. 116 din 26.02.2020 privind regimul juridic al cadourilor pct. 22 alin. 2)). În caz contrar, dacă bunul nu a fost răscumpărat, aceste acțiuni cad sub prevederile art. 324 alin. (3) lit. a) Cod Penal – corupere pasivă. El și-a însușit un bun care nu i se cuvine”, a comentat Alaiba.

Astfel, Alaiba a menționat că această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 4.000.000 la 5.000.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Asta, deși a declarat că setul de 12 mii de dolari va rămâne în instituția prezidențială. Nu că are cineva mare nevoie de această hidoșenie. Dar dacă s-a încălcat legea, pedeapsă există și ea trebuie aplicată”, a conchis Alaiba.

Amintim că, anterior, Igor Dodon spunea că setul de birotică i l-a dăruit o organizație din Rusia și nu știe cât costă: „În anul 2017, atunci când a avut loc, forumul în Republica Moldova cu „Delovaya Rossia”, este o organizație din Federația Rusă, care a venit la mine și mi l-a dăruit. Este și pentru viitorii președinți. Este un lucru foarte frumos”.

Întrebat cât costă, acesta a răspuns: „Chiar nu mi-am pus acest scop. Ce eu nu am cu ce mă ocupa? Să văd cât costă pietrele?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X