Membru al Comisiei pentru selectarea judecătorului la CtEDO: „Roman Zadoinov urma să fie acceptat la proba interviului”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 23 ianuarie, 2021, 13:43

Roman Zadoinov nu ar fi fost admis la următoarea probă, deoarece nu a indicat dacă știe limba franceză, susțin Dinu Plîngău, membru al Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea Republicii Moldova, care consideră că a avut o poziție separată privind dosarul avocatului.

„Câțiva membri ai comisiei au ridicat problema că în CV-ul și dosarul domnului Zadoinov nu se indică cunoașterea limbii franceze. A fost solicitarea să se ia legătura cu domnul Zadoinov pentru a-l întreba dacă cunoaște sau nu franceza. Secretariatul comisiei nu a putut afla un răspuns. După care, cineva a solicitat excluderea pe acest motiv, atât eu cât și alți membri ai comisiei am considerat că e o exigență tehnică prea dură, iar faptul cunoașterii sau nu a limbii franceze urmează a fi stabilit la proba interviului. Într-un final, comisia a votat și cu o majoritate de voturi l-au exclus pe domnul Zadoinov pe acest motiv. Nu-l cunosc personal pe domnul Zadoinov, știu că este un apărător al drepturilor omului și a avut dosare importante la CEDO și consider că urma să fie acceptat la proba interviului”, a precizat deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el menționează că a fost singurul membru care a fost împotriva acceptării dosarului fostului purtător de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, iar referitor la candidatura lui Marin Gurin, fratele fostului procuror general, Corneliu Gurin, „poziția mea civică și de jurist este că fratele nu trebuie și nu poate răspunde pentru alte acțiuni și nu trebuie să fie discriminat sub acest aspect”.

Avocatul Roman Zadoinov și fostul judecător Ion Cojocari nu au fost admiși la următoarea probă din cadrul concursului pentru desemnarea candidaților la postul de judecător la CtEDO din partea Republicii Moldova. Cei 11 candidați vor participa la interviu miercuri, 27 ianuarie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X