Acreditările delegației ruse la APCE, contestate de Ucraina în prima zi a sesiunii de iarnă

Autor: , in Actualitate / Externe / 25 ianuarie, 2021, 22:20 Etichete: , , ,

Ucraina a contestat acreditările delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în ziua deschiderii sesiunii plenare de iarnă din 2021. Propunerea șefei delegației ucrainene la APCE, Maria Mezentseva a fost susținută de cel puțin 30 de membri ai Adunării, din cel puțin cinci delegații naționale, așa cum prevede Regulamentul.

Maria Mezentseva și-a argumentat poziția invocând politica autoritară rusă, ce vizează încălcarea libertăților politice și civile, arestarea liderilor de opoziție, a sute de cetățeni ruși și încălcarea drepturilor omului în Crimeea ocupată.

De asemenea, Mezentseva a menționat că în delegația rusă la APCE au fost incluse „ilegal” persoane din teritoriile ocupate de Federația Rusă.

Subiectul contestării împuternicirilor delegației ruse va fi dezbătut joi, 28 ianuarie, la ora 9:00, pe baza unui raport al comitetului de monitorizare.

În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul de procedură a APCE, Adunarea urmează să voteze pentru una din trei opțiuni posibile: ratificarea acreditărilor, neratificarea sau ratificarea acestora „cu privarea sau suspendarea exercitării unor drepturi de participare sau reprezentare a membrilor delegației în cauză la activitățile Adunării”.

Membrii delegației ruse pot beneficia provizoriu de aceleași drepturi ca și ceilalți membri ai Adunării până când Adunarea nu va lua o decizie, dar nu pot vota asupra propriilor acreditări.

Deocamdată, niciunul dintre deputații Parlamentului Republicii Moldova, care se află acum la Strasbourg pentru a participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, nu a manifestat vreo poziție în acest sens.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se desfășoară în perioada 25-28 ianuarie.

Amintim că la sesiunea de iarnă 2020, pentru revenirea delegației ruse în APCE, din membrii delegației moldovenești la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea și Gaik Vartanean au votat pentru restabilirea deplină a competențelor delegației ruse în APCE, în timp ce deputatul din partea fracțiunii Partidului Democrat Andrian Candu, împreună cu reprezentantul blocului politic ACUM, Mihai Popșoi, nu au susținut restabilirea deplină a competențelor delegației ruse.

Candu s-a abținut de la vot, iar Popșoi a votat împotrivă. În același timp, Liviu Vovc, deputat din partea Partidului Platforma DA, nu a votat, din motiv că nu se afla în sală în timpul votului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X