(DOC) Noua componență a Consiliului Suprem de Securitate: Când va avea loc prima ședință

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 ianuarie, 2021, 15:23

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 25 ianuarie 2021, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Legea stabilește în mod expres includerea în componența CSS a deținătorilor unor anumite funcții publice”, se arată într-un comunicat emis de instituția prezidențială.

Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane.

Astfel, în listă se regăsesc deputați din PAS, Platforma DA, experți, viceguvernatorul Băncii Naționale Vladimir Munteanu, dar și câțiva consilieri ai Maiei Sandu.

Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12.00.

De menționat că Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În document sunt menționate mai multe criterii cu privire la persoanele care pot fi numite în calitate de membri ai CSS, potrivit Ziarul de Gardă. Prevederile au fost operate printr-un decret cu privire la modificarea decretului președintelui Petru Lucinschi din 1994.

Președinția RM
Președinția RM

Potrivit aceleași surse, din componenţa CSS fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, procurorul general şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Conform Regulamentului Consiliului din 8 octombrie 1997, președintele R. Moldova poate numi în calitate de membri ai CSS şi alte persoane cu funcţii de răspundere.

Prin decretul semnat de președinta Sandu, au fost stabilite criterii exacte cu privire la persoanele cu funcții de răspundere care pot fi numite în calitate de membri ai CSS.

Textul „cu funcții de răspundere” a fost substituit cu textul „care întrunesc următoarele condiții:– deține cetățenia R. Moldova– cunoaște limba română– nu are antecedente penale nestinse– se bucură de o reputație ireproșabilă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X