Un caz de viol, investigat ineficient, a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Înalta Curte a emis la sfârșitul săptămânii trecute o decizie, prin care a aprobat acordul de reglementare amiabilă a cauzei, semnat între reprezentanții reclamantei și Guvernul Republicii Moldova, conform căruia statul este obligat să achite suma de 7.500 de euro drept prejudiciu material și moral și alți 1.500 de euro pentru cheltuielile de reprezentare în fața CtEDO, scrie Promo-LEX.

Cazul a avut loc la 25 iunie 2011 în municipiul Bender, când o minoră, cu tulburări de sănătate mintală, a fost agresată sexual de către un vecin, în timp ce mama acesteia nu era acasă.

Reclamanta s-a plâns în fața Curții în baza Articolului 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”) cu privire la investigarea ineficientă a acțiunilor de violență sexuală în privința fiicei sale.

Urmărirea penală pe acest caz s-a desfășurat cu mai multe încălcări și abateri. La 24 aprilie 2013, Judecătoria Bender l-a condamnat pe bărbat la 3 ani și 2 luni de închisoare, suspendâdu-i condiționat executarea pedepsei cu un termen de probă de 2 ani. Totodată, l-a obligat să plătească 10 mii de lei pentru prejudiciul cauzat.

Cauza de viol care a fost comunicată Guvernului Republicii Moldova la data de 20 septembrie 2019.

Cazul a fost preluat și reprezentat în fața CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX.

Curtea a formulat întrebări cu privire la încălcarea articolelor 3 (interzicerea torturii) în special, dacă autoritățile au efectuat o investigație eficientă asupra actelor de violență sexuală comise împotriva reclamantei, art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și art. 14, cu referire la discriminarea pe baza dizabilității reclamantei prin faptul autoritățile nu au întreprins măsuri speciale pentru a-i permite să fie ascultată.

Guvernul și reclamanta au încheiat un acord de reglementare amiabilă a cauzei, care a fost acceptat de către Curte. Considerând că acordul de reglementare amiabilă este bazat pe respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție și Protocoalele sale, precum și în lipsa oricăror motive care ar justifica continuarea examinării acestei cereri, Curtea a decis radierea cauzei de pe rol, în conformitate cu Articolul 39 din Convenție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here