Uniunea Europeană și-a exprimat suportul pentru Republica Moldova în procesul de vaccinare anti-COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 25 ianuarie, 2021, 22:31 Etichete: ,

Ministerul Sănătății și ANSA au discutat luni, 25 ianuarie, despre accesul Republicii Moldova la vaccinul anti-COVID-19, implementarea Planului Național de Imunizare anti-COVID-19, aspectele logistice privind procedura de achiziție și autorizare a vaccinului și alte subiecte relevante cu membrii Comisiei Europene, delegației UE în Republica Moldova, reprezentanții UNICEF, în cadrul unei ședințe în format de video-conferință.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc a prezentat măsurile întreprinse de minister pentru asigurarea țării cu vaccin anti-COVID-19 și a menționat că Republica Moldova este pregătită să recepționeze dozele de vaccin.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat deschiderea spre o colaborare ulterioară și au dat asigurări că vor susține țară noastră în procesul de asigurare cu vaccin anti-COVID-19.

Menționăm că Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, care va acoperi 20% din populație, cât și prin procurări și donațiile care vor fi recepționate, astfel fiind asigurată cu vaccin încă 50% din populație.

Totodată, România a anunțat despre intenția de a acorda cu titlu gratuit Republicii Moldova 200 de mii doze de vaccin anti-Covid.

Amintim că Planul Național de imunizare anti-COVID-19, a fost aprobat la începutul lunii ianuarie anul curent. Totodată, a fost definitivat procesul de distribuție logistică la nivel national și regional, fiind stabilite punctele de vaccinare și categoriile de persoane care vor fi vaccinate prioritar, există condiții adecvate de stocare a vaccinului la temperaturi de – 70°C și – 20°C și sunt reglementate toate procedurile de autorizare și import ale vaccinului.

Conform Documentului, la prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, la etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X