(VIDEO) ULTIMA ORĂ! Natalia Gavrilița, înaintată de Maia Sandu la funcția de prim-ministru

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 ianuarie, 2021, 17:59

Președinta Maia Sandu a înaintat-o pe fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, la funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.

,,Am luat decizia să înaintez drept candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița. Un om care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă. I-am dat doamnei Gavrilița sarcina să creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltarea economică și pe curățarea instituțiilor statului de corupție.

În continuare, consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să își aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul Parlament. Acum fracțiunile din Parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Natalia Gavrilița a fost ministra Finanțelor în Guvernul Sandu. Actualmente fiind vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate pe domeniul finanțe.

Natalia Gavrilița este economistă de profesie. Aceasta a lucrat la Londra în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. Are experienţă în domeniul guvernării și consultanţă în dezvoltare.

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educației. A petrecut câțiva ani în domeniul consultanței îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Gavrilița a mai deținut funcții de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova și al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Ea a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Amintim că la data de 23 decembrie 2020 Ion Chicu a anunțat demisia sa din funcția de prim-ministru și, implicit a Guvernului, în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după ședința comună cu președintele de atunci în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Totuși, în urma unei discuții cu președinta Maia Sandu, Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier doar până la data de 31 decembrie. Astfel, de la data de 1 ianuarie, Guvernul a rămas fără prim-ministrul, iar împreună cu Ion Chicu, din funcții au plecat și ministra Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi.

Ceilalți miniștri continuă să activeze și în 2021.

De la începutul anului curent, interimatul funcție de prim-ministru îl asigură ministrul de Externe, Aurel Ciocoi, în urma unui decret semnat de Maia Sandu. Asta deși premierul demisionar Ion Chicu anunța că locul său va fi preluat de vicepremiera pentru reintegrare, Olga Cebotari, până la emiterea unui decret de către Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X