Primul rezultat după convorbirea dintre Putin și Biden: Liderul de la Kremlin prelungește START

Autor: , in Externe / 27 ianuarie, 2021, 08:52

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus un proiect de lege privind prelungirea cu cinci ani a acordul ruso-american New START vizând reducerea arsenalelor lor nucleare, care expiră la 5 februarie, a informat marţi Camera inferioară a parlamentului rus, relatează AFP.

„Acordul prevede posibilitatea prelungirii lui pe o perioadă de până la cinci ani, dacă Rusia şi Statele Unite iau o astfel de decizie. În ianuarie 2021, un acord de principiu între cele două părţi a fost găsit pentru o prelungire cu cinci ani”, a indicat Duma de Stat, într-o notă publicată pe site-ul său.

Citat de agenţia oficială de presă TASS, şeful Comisiei pentru politică externă din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a afirmat că ratificarea acordului ar putea fi studiată în sesiune plenară cu începere de miercuri, scrie Agerpres.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Vladimir Putin a avut marţi prima convorbire cu preşedintele american, Joe Biden, după instalarea lui la Casa Albă.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat prelungirea acordului de limitare a armelor nucleare New START, unul dintre subiectele fierbinţi între Moscova şi noua administraţie americană.

„Preşedinţii şi-au exprimat satisfacţia privind schimbul de note diplomatice asupra prelungirii” acestui acord, a indicat marţi preşedinţia rusă.

„În zilele următoare, părţile vor îndeplini toate procedurile necesare pentru a garanta funcţionarea viitoare a acestui juridic şi internaţional important”, a continuat Kremlinul.

În timp ce Joe Biden se declară favorabil prelungirii acordului cu cinci ani, administraţia Trump nu a acceptat decât o prelungire condiţionată cu un an, timpul pentru a negocia un acord mai general incluzând China.

Acordul a fost semnat în 2010 în capitala cehă, Praga, între preşedintele american de atunci, Barack Obama, şi liderul rus Dmitri Medvedev şi a fost văzut ca o componentă-cheie a eforturilor lui Obama de a „reseta” relaţiile cu Kremlinul.

El limitează numărul de focoase nucleare pe care îl poate desfăşura fiecare dintre cei doi rivali la un maxim de 1550, cu circa 30% mai puţine faţă de limita stabilită precedent, în 2002, şi la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele – suficient, totuşi, pentru a arunca lumea în aer, de câteva ori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X