Rușinea salariului minim în R. Moldova – Un deputat PAS va depune o sesizare la CC pentru a contesta modul de stabilire a salariului minim în Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 27 ianuarie, 2021, 18:45 Etichete: , ,

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC), prin care va cere Curții să recunoască dreptul angajaților la un salariu net cel puțin egal cu minimul de existență, dar și să declare neconstituțională stabilirea unui salariu minim mai mic în sectorul bugetar decât în sectorul real.

„Sunt mii de oameni în această țară care muncesc și primesc un salariu mai mic decât minimul de existență. Majoritatea dintre ei muncesc la stat și fac munci esențiale în calitate de bucătari, muncitori, șoferi, îngrijitori de încăperi și încasează salarii nete mai mici de 2235 de lei. O oră de muncă a acestor oameni este remunerată cu mai puțin de 12 lei! Statul nu le garantează nici măcar propriilor angajații un salariu care să le ajungă să-și satisfacă necesitățile elementare, nemaivorbind de necesitățile familiilor lor. 2.002 lei net pe lună atât costă munca acestor oameni în opinia statului Republica Moldova”, a scris Dan Perciun pe pagina sa de Facebook.

Deputatul spune că nici în sectorul privat lucrurile nu stau cu mult mai bine, salariul minim net în sectorul real fiind stabilit la 2.600 de lei pentru anul 2021.

„În mod evident, bani prea puțini pentru a duce un trai cât de cât decent și a-ți permite să întreții o familie. Un salariu minim net care i-ar permite unui cuplu să crească 2 copii (2 pentru că vrem ca populația țării cel puțin să nu scadă) ar trebui să fie stabilit cel puțin la nivelul de 4.000 de lei net, pornind de la faptul că minimul de existență pentru un adult e 2.235 de lei, iar pentru copii 2.000 de lei. Cca 35% din toți salariații din Republica Moldova au un salariu mai mic de atât.”

În acest context, deputatul PAS a declarat că joi, 28 ianuarie, va depune o sesizarea la Curtea Constituțională „pentru a contesta un șir de prevederi legale privind stabilirea salariului minim în Republica Moldova, solicitând Curții să recunoască dreptul angajaților la un salariu net cel puțin egal cu minimul de existență. Totodată, voi solicita să declare neconstituțională stabilirea unui salariu minim mai mic în sectorul bugetar decât în sectorul real”.

Mai mult, Perciun spune că indiferent de decizia Curții Constituționale, deputații PAS  pregătesc modificări la Legea privind stabilirea salariului minim în Moldova pentru a stabili expres că acesta nu poate fi mai mic decât minimul de existență.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X