Cine va vota și cine nu? Opiniile fracțiunilor parlamentare privind candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier
În afara Partidului Acțiune și Solidaritate, care a anunțat categoric că nu va vota pentru Guvernul condus de Natalia Gavriliță, deocamdată nicio altă fracțiune parlamentară nu a declarat clar poziția în privința candidaturii desemnate de președintele Maia Sandu.
Partidul Acțiune și Solidaritate: Nu vom vota
Fracţiunea PAS nu va vota nici un guvern înaintat în acest legislativ, fiindcă numai aşa se vor putea declanşa alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii.
Problema acestei ţări nu este un guvern, oricât de profesionist ar fi, problema acestei ţări este cel mai corupt Parlament din istoria ţării, care nu va lăsa ca acest guvern să funcţioneze.
Platforma DA: Vom decide luni
Președintele fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că o decizie va fi luată după discuții cu președintele Maia Sandu și candidatul desemnat, o decizie finală urmând a fi luată în cadrul biroului politic. Cel mai probabil, susține Slusari, candidatura nu va fi votată.
PSRM: Suntem în așteptarea programului și a componenței guvernului, propuse de acest candidat
„Președintele și-a amintit de obligațiile constituționale și, cu întârziere, după o lună de chibzuiri, a propus un candidat la funcția de prim-ministru, încadrându-se totodată și în termenul de până la 1 februarie, stabilit de socialiști.
Suntem în așteptarea programului și a componenței guvernului, propuse de acest candidat (conform Constituției, în acest scop sunt rezervate 15 zile).
Consider că parlamentul ar putea să nu tergiverseze și să examineze această chestiune deja săptămâna viitoare, când se va deschide sesiunea parlamentară.
La finele acestei săptămâni, va avea loc ședința Consiliului Republican al PSRM unde, pe lângă chestiunile strategice, vom discuta și despre poziția noastră în privința votării sau nevotării noii componențe a guvernului.
Consider că fracțiunea parlamentară a socialiștilor trebuie să participe la audierile parlamentare și la dezbaterile asupra programului și a componenței guvernului, pentru a demonstra poporului calitatea și profesionalismul actualei /vechi echipe a Maiei Sandu”, a declarat liderul PSRM Igor Dodon.
ȘOR (Pentru Moldova): Ne vom consulta
Constatăm cu regret că dna președinte Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituție, timp extrem de prețios pentru țara noastră, având în vedere provocările prin care trece.
Pe de altă parte, nu știm dacă doamna Gavriliță își va lua rolul în serios sau a acceptat să fie cal de bătaie, în condițiile în care Maia Sandu și formațiunea sa din Parlament ne-a cerut insistent până acum să nu susținem candidatul desemnat de președinte. Cred că, în acest context, se cer niște explicații suplimentare.
Platforma parlamentară „Pentru Moldova” se va convoca în cel mai apropiat timp în ședință pentru a discuta și decide poziția noastră față de această candidatură, nu înainte însă de a afla viziunile Nataliei Gavriliță în privința celor mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii: pandemia de COVID-19 și necesitatea urgentă pentru a asigura cetățenii cu vaccin; criza economică tot mai profundă; necesitatea majorării pensiilor și a prestațiilor sociale pentru cetățenii cu venituri mici; dezvoltarea agriculturii și asigurarea cu un sistem modern de irigare și multe altele.
Amintim, de asemenea, că unul dintre scopurile viitorului guvern, dacă va fi ales, va fi să pregătească Republica Moldova pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe care le cer cetățenii.
PD: Trebuie să disuctăm cu președintele și candidatul desemnat
Am văzut candidatura propusă astăzi de preşedinte pentru funcţia de premier. Apreciem că preşedinţia a ales o opţiune constituţională pentru situaţia în care ne aflăm, în ciuda propunerilor fantasmagorice care existau în societate.
Am urmărit activitatea dnei Gavriliţă în calitate de ministru al Finanţelor şi urmează să vedem componenţa cabinetului de miniştri propus de aceasta. Considerăm însă absolut necesară o discuţie cu preşedintele şi cu premierul desemnat, pentru a înţelege adevăratele intenţii ale acestei mişcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acţiunile noastre.
Pro Moldova: Moldova are nevoie de un Guvern, dar vom decide după discuții cu președintele și candidatul desemnat
Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, insistă că este nevoie de un Guvern plenepotențiar până la alegerile anticipate, care să gestioneze criza economică și cea pandemică. Totuși, o decizie urmează a fi luată după discuții cu președintele Maia Sandu și candidatul desemnat Natalia Gavriliță.
Comentarii