Tensiuni în Zona de Securitate. Tiraspolul a blocat, din nou, ședința Comisiei Unificate de Control

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 ianuarie, 2021, 13:46 Etichete: , ,

Reprezentanții autorităților neconstituționale de la Tiraspol au blocat din nou  ședința Comisiei Unificate de Control, care s-a întrunit joi, 28 ianuarie, la Bender. Aceștia au respins categoric aprobarea ordinii de zi, în special abordarea subiectelor ce țin de posturile de control instalate ilegal în vara anului 2020, dar și abuzurile structurilor de forță controlate de Tiraspol. 

Delegația Republicii Moldova a chemat din nou părțile să examineze, să ia atitudine și să identifice soluții la problemele care periclitează continuu situația în Zona de Securitate și afectează mecanismele existente ale operațiunii de pacificare.

Reprezentanții Chișinăului au adus în discuție acțiunile provocatoare ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului, exteriorizate prin răpirea cetățenilor, prin instalarea abuzivă a posturilor „grănicerești” sau prin demonstrarea armamentului în cadrul unor manifestații publice 

De asemenea, Chișinăul a propus repetat să fie inițiată elaborarea unui regulament care să înglobeze într-un singur act toate instrucțiunile și indicațiile deja existente, pentru a eficientiza funcționarea Comandamentului Militar Întrunit și a elimina divergențele în activitatea observatorilor militari.

„Cu regret, exponenții Tiraspolului nu și-au schimbat poziția distructivă abordată de mai mult timp. Aceștia au respins nu doar argumentele delegației Chișinăului, ci chiar și o inițiativă de compromis înaintată în cadrul reuniunii de reprezentanții Federației Ruse, care ar putea contribui la deblocarea proceselor de documentare a posturilor în Zona de Securitate”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare. 

Potrivit Biroului, reprezentantul Ucrainei a fost cel care a susținut lista subiectelor propuse pentru discuție. Acesta a caracterizat drept „disfuncțional” mecanismul de pacificare pe râul Nistru, având în vedere incapacitatea de a elimina posturile ilegale și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului în perimetrul Zonei de Securitate.

„Prin neacceptarea ordinii de zi, partea transnistreană a blocat din nou deschiderea ședinței. Cu toate acestea, deși sfidează deschis actele de bază ale operațiunii de pacificare, delegația regiunii transnistrene încearcă să manipuleze opinia publică și să plaseze pe oricine responsabilitatea pentru eșuarea prelungită a ședințelor Comisiei Unificate de Control și pentru compromiterea mecanismului existent de pacificare”, spun membrii delegației de la Chișinău. 

Ședințele CUC sunt blocate în mod repetat de mai multe luni, din cauza că exponenții Tiraspolului refuză să aprobe ordinea de zi.

Amintim că la 21 ianuarie 2021, Tiraspolul a anunțat că va elimina posturile de control din Zona de Securitate, pe care le va înlocui cu patrule mobile.

La rândul său, Chișinăul insistă că aceste intenții din partea autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului nu prezintă nicio relevanță. În Zona de Securitat în general nu pot exista niciun fel de posturi sau patrule, în afară de cele ale pacificatorilor sau agreate de Comisia Unificată de Control (CUC).

Sub pretextul gestionării regimului stării de urgență, instituit din cauza pandemiei COVID-19, așa-numitele autorități de la Tiraspol au fortificat ilegal infrastructura „posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate încă în primăvara anului 2020.

Tiraspolul a instalat în mod unilateral și abuziv 37 de posturi de control. Ulterior, o parte din ele au fost eliminate.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, posturile de control, instalate abuziv, împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a circa 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X