Demisii și scandal, după ce CNMI a aprobat construcția unui complex de clădiri lângă Circ. Ceban: Decizia nu va fi pusă în aplicare, cât voi fi eu primar (VIDEO/FOTO)
Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a autorizat vineri, 29 ianuarie 2021, construcția unui complex din cinci clădiri – patru blocuri și un business centru de 21 de etaje, în regiunea Circului din Chișinău. Decizia a fost criticată dur de către organizațiile neguvernamentale, care au calificat-o drept ilegală, dar și de primarul Ion Ceban, întrucât ar distruge ca monument de arhitectură complexul care include biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, ctitorită în anul 1777, și are o importanță arhitecturală națională.
Anunțul despre decizia CNMI a fost făcut de Anetta Dabija, fondatoarea Asociației Obștesti „Save Chișinău”, care a spus că documentul prevede construcția a patru blocuri – două de câte 14 etaje, iar altele două – câte 17 etaje. De asemenea, aici ar urma să fie construit și un centru de business cu 21 de etaje.
„Azi la CNMI-ul ilegal, prezidat de Iurie Povar și Ion Ștefăniță a fost votat acest proiect (au votat împotrivă Vlad Vornic, Sergiu Popovici și Sergiu Tronciu)”, a scris Anetta Dabija, într-o postare la care a atașat și imagini din proiect.
Potrivit „Save Chișinău” complexul va fi construit în zona de protecție a unui monument arheologic de importanță națională care include Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și cimitirul din preajmă.
Astăzi, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a reacționat și a declarat în cadrul unei intervenții live că niciun complex nu va fi construit în regiunea Circului.
„Cel puțin atâta timp cât voi fi eu primar, acea decizie care a fost aprobată, ieri, la Consiliul Național al Monumentelor Istorice nu va fi pusă în aplicare în niciun format. Ce au votat ei nu va fi în zona Circului. Zonele din aferentul monumentelor de importanță națională trebuie protejate”, a dat asigurări Ceban.
Ceban a spus că a solicitat Direcției relații umane din cadrul Primăriei, să îl concedieze pe Iurie Povar, care face parte din Consiliul Național al Monumentelor Istorice.
„Sunt foarte dezamăgit și recunosc acest lucru public. Este zona de protecție a monumentelor de arhitectură națională biserica Constantin și Elena și este un sit arheologic, sunt reglementări urbanistice, sunt alte zone importante și îmi pare foarte rău că, în pofida discuțiilor și a poziției publice pe care mi-am exprimat-o, s-a aprobat o astfel de decizie”, a mai spus Ceban, care a menționat că decizia este „consultativă, nu e obligatorie și nu va fi pentru primărie”.
Totodată, Ceban a cerut demisia consilierului său, Iurie Povar, care este și președintele CNMI.
Fosta componență a consiliului a respins de mai multe ori inițiativa, argumentând că asta ar distruge ca monument de arhitectură complexul care include biserica din regiune și va acoperi în totalitate clădirea Circului.
Componența consiliului a fost schimbată înainte de termen, pe 13 ianuarie 2021, prin decizia șefei de la Educație, Lilia Pogolșa. Organizațiile neguvernamentale au criticat această decizie, calificând-o drept ilegală, însă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a venit cu o reacție.
Comentarii