Ziua Internațională a nonviolenței în școală: Peste 3.300 de cazuri de violență și neglijare în rândurile copiilor, în șase luni

Autor: , in Actualitate / Social / 30 ianuarie, 2021, 15:58 Etichete: , , ,

Peste 3.300 de cazuri de violență, neglijare și exploatare prin muncă, în rândurile copiilor au fost înregistrate în semestrul II al anului de studii 2019-2020. Majoritatea cazurilor de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.  arată cel mai recent raport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC)

Din totalul de cazuri înregistrate, peste 1.300 sunt cazuri de abuz fizic, mai bine de 900 de cazuri – abuz emoțional, 10 cazuri – abuz sexual. În peste 1.000 de cazuri este vorba de neglijare, iar în 27 – exploatare prin muncă.

Potrivit raportului, în perioada septembrie-decembrie 2020, angajații din sistemul educațional au identificat 3.586 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying. Majoritatea cazurilor de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.

Totuși, „statisticile ministerului de resort privind violența în rândul copiilor nu sunt concludente”, susține psihologul Ana Niculăieș. Specialista a declarat pentru IPN că numărul cazurilor de violență este mult mai mare.

„Cu părere de rău, încă avem proverbe care încurajează bătaia ca act de educație, ceea ce este absolut incorect. Abuzul fizic este pedepsit prin lege, deja din 1997. Este important ca părinții să cunoască că ei pot fi trași la răspundere pentru aplicarea violenței, iar profesorii nu ar mai putea activa în pedagogie, conform prevederilor Codului Muncii”, a relevat Ana Niculăieș.

Anual, la data de 30 ianuarie, Republica Moldova marchează Ziua Internațională a nonviolenței în școală.

MECC 

Procedura de identificare și raportare a cazurilor de violență de către angajații instituțiilor de învățământ face parte dintr-o strategie complexă de prevenire și combatere a violenței față de copii, lansată în februarie 2013 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Profesorii și directorii instituțiilor de învățământ au obligația să sesizeze autoritățile tutelare și alte instituții ale statului atunci când un copil este în situație de risc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X