În plină pandemie de COVID-19, socialiștii au protestat la Bălți contra deciziei CC privind statutul limbii ruse

Autor: , in Actualitate / Politic / 31 ianuarie, 2021, 16:43

Zeci de oameni au protestat în municipiul Bălți față de hotărârea Curții Contituționale privind statutul limbii ruse. Echipați cu pancarde și steaguri, manifestanții au mărșăluit pe străzi, apoi s-au adunat în centrul localității. La manifestație au participat și mai mulți deputați PSRM, între care și Alexandr Nesterovschi. Fără mască de protecție, acesta a ținut un discurs în fața mulțumii.

Și alți manifestanți au fost observați fără mască de protecție. Mai mult, aceștia nu prea au ținut cont de distanța fizică, măsuri privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ordinea publică a fost supravegheată de forțele de ordine.

Proteste similare au avut loc ieri și la Ceadîr-Lunga, potrivit unui comunicat de presă al PSRM.

Acum zece zile, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Magistrații au pronunțat hotărârea, după ce au examinat sesizările depuse de către deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Octavian Țîcu.

La sfârșitul anului trecut, PSRM și Partidul „Șor” au votat proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Voturile au fost date pe fundalul protestelor opoziției.

Legea prevede ca toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat să fi traduse în limba rusă, iar autoritățile să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă, în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Sunt cei, care vor să mă impună pe mine să vorbesc ACASĂ o limbă STRĂINĂ? Eu văd două variante, la alegerea celor cu drepturile ”lezate” – ori învață limba actualei lor Patrii (de aici și cuvântul PATRIOT…), ori își caută o patrie, în care se vorbește DOAR limba lor și nu li se lezează drepturile lingvistice. Tretium non datur…
    Și încă ceva, nu-i mai numiți RUSSKOIAZÎCINÎIE (RUSSKOIAZÎCINÎI POT FI ȘI EU, CUNOSCÂND ȘI LIMBA STRĂINĂ – RUSA), numiți-i corect: ODNOLIȘIRUSSKOIAZÎCINÎIE

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X