Anatol Țăranu

Guvernul Gavriliță ar trebui să meargă în Parlament incluzând în programul de guvernare cu titlu de prioritate maximă, proiectul de lege organică despre instituirea Tribunalului Național Anticorupție, susține analistul politic Anatol Țăranu.

Potrivit analistului, acesta ar fi un „model de măsură extraordinară în lupta cu mafia din alte democrații, în custodia exclusivă a căruia să intre cazurile corupției mari, dar și corupția din sistemele judecătoresc și de procuratură”.

„Tribunalul este compus dint-un număr anume de procurori și judecători cu reputație ireproșabilă de magistrați integri, cu împuterniciri extraordinare stipulate în legea specială, funcționând în afara cadrului sistemelor de procuratură și judecătoresc existente la moment. Membrii Tribunalului vor beneficia prin lege de remunerare materială deosebită, pază de stat și de alte măsuri de securitate personală și a familiilor lor, de privilegii deosebite la pensionare”, este de părere Țăranu.

Analistul îndeamnă ca „Guvernul să își asume responsabilitate guvernamentală pentru acest proiect de lege”.

„În caz dacă parlamentul nu votează guvernul Gavriliță și nu acceptă legea despre Tribunalul Național Anticorupție, Președintele Maia Sandu și deputații blocului anticorupție din parlament inițiază în regim de urgență un referendum legislativ pe marginea acestei legi. Rezultatul previzibil al referendumului va fi și un vot de blam categoric actualului parlament și va declanșa în mod firesc mecanismul alegerilor parlamentare anticipate, asigurând cu mare probabilitate victoria forțelor anti-oligarhice la aceste alegeri”, concluzionează Anatol Țăranu.

Natalia Gavriliță are termen legal de a-și prezenta echipa în Parlament cel târziu la sfîrșitul săptămânii viitoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here