Complexul multifuncțional lângă Circ: Deputații PAS cer oprirea construcției, iar Ceban a dispus încetarea raporturilor de serviciu cu Povar

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 1 februarie, 2021, 15:58

Deputații fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au cerut luni, 1 februarie, primarului Capitalei, Ion Ceban, să nu permită construcția unui complex multifuncțional lângă Circ, în preajma bisericii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Edilul Chișinăului se declară împotriva edificării acestei construcții.

La ultima ședință a Guvernului Chicu din 22 decembrie 2020 s-a adoptat în grabă, fără respectarea ciclului legal, Hotărârea de Guvern nr. 992 din 22 decembrie 2020 cu privire la modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Această hotărâre deschide larg poarta venirii persoanelor care care în loc să aibă grijă de monumentele istorice, din contra, le distrug (…) Pe bandă rulantă a început distrugerea orașului Chișinău (…) Până acum, de bine sau de rău, Consilul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a împiedicat distrugerea masivă a monumentelor istorice, avizând negativ proiectele şi schiţele de proiect, care puneau în pericol valorile patrimoniale, graţie specialiştilor bine-intenţionaţi (…) Dar, Hotărârea Guvernului semnată de Ion Chicu şi Lilia Pogolşa a permis schimbarea nejustificată a componenţei Consiliului, din el fiind scoşi specialiştii notorii în protejarea patrimoniului şi incluşi lobbiştii marilor companii de construcţii, care au interesul să distrugă puţinele monumente din nucleul istoric al oraşului. „Cum ai pune lupii să păzească stâna?”, a declarat parlamentarul PAS, Virgil Pâslariuc.

Pâslariuc a mai spus că vor urma audieri pe marginea acestei construcții, întrucât, orașul Chișinău este în pericol.

„Ultimul baston de protejare a fost capturat de mafia imobiliară”, a adăugat deputatul PAS.

Primarul general, Ion Ceban, se declară împotriva edificării acestui complex de blocuri de locuințe în preajma clădirii Circului din Chișinău, după decizia luată vineri, de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Subiectul a fost discutat luni, 1 februrie, în cadrul ședinței operative săptămânale.

Nu voi admite realizarea acestui proiect într-o zonă de protecție a monumentelor de arhitectură națională, așa cum a decis Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Primăria Chişinău nu are nici o treabă cu acest Consiliu și cu această decizie. Eu sunt pentru dezvoltarea orașului și a noilor zone. Și aici mă refer la elaborarea PUZ-ului pentru continuarea bd. Mircea cel Bătrân, a str. Mesager şi a zonei industriale aferente albiei râului Bâc, în perimetrul podurilor bd. Gr. Vieru – M. Viteazul, Gr. Vieru – Ismail. Haideți să vedem cu consolidăm aceste eforturi. Sunt studii realizate și agreate de comunitatea arhitecților. Dar nu voi admite să se construiască abuziv în curţile blocurilor de locuit sau în spaţiile verzi ale oraşului”, a subliniat Ion Ceban.

În context, edilul a precizat că a dispus încetarea raporturilor de serviciu cu Iurie Povar, consilier al primarului pe domeniul arhitecturii și urbanismului, pentru votul de vineri și pentru conflictul de interese care poate exista între cele 2 structuri: activitatea la Primărie și în cadrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Ion Ceban a mai informat că în scurt timp, municipalitatea va lansa o invitaţie pentru discuţii mai largi cu Comunitatea Arhitecţilor şi Urbaniştilor, despre dezvoltarea centrului istoric al oraşului, pentru conservarea patrimoniului naţional, în condițiile când intervenţiile în această zonă trebuie să fie foarte corecte şi bine calculate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X