Legea cadastrului bunurilor imobile urmează a fi modificată. Explicațiile autorilor proiectului

Autor: , in Social / 3 februarie, 2021, 15:27

Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, în unanimitate, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cadastrului bunurilor imobile. Acesta urmează a fi transmis spre dezbateri în plenul Legislativului. Proiectul își propune, printre altele, descrierea explicită a tipurilor și componenței lucrărilor cadastrale, măsurătorile pe teren, stabilirea hotarelor fiind activități executate în cadrul lucrării cadastrale.

„Necesitatea modificării Legii cadastrului bunurilor imobile se explică prin imperfecțiunea cadrului legal actual. Există neclarități la articolele ce se referă la partea tehnică a cadastrului, la stabilirea hotarelor, clarificarea modului de ținere a „planului cadastral” și „planului geometric”, cât și prevederile referitoare la hotarele fixe și hotarele generale ale terenurilor”, se menționează în nota informativă a Parlamentului.

De asemenea, se propune completarea legii cu prevederea care stipulează că lucrările cadastrale se execută de către Agenția Servicii Publice și structurile sale teritoriale, de întreprinderi de stat sau private. În cadrul entității executante, responsabilitatea pentru corectitudinea lucrărilor cadastrale, o poartă inginerul cadastral. Este prevăzută obligativitatea certificării inginerilor cadastrali, în vederea asigurării calității executării lucrărilor de formare a bunurilor imobile și de delimitare a proprietății publice.

Proiectul conține și alte propuneri de modificare a actualei Legi a cadastrului bunurilor imobile.

„Proiectul de lege va asigura îmbunătățirea procesului de modificare a planului cadastral, în cazul comiterii erorilor la înregistrarea masivă/ formării bunurilor imobile, care la rândul său vor asigura calitatea lucrărilor cadastrale și diminuarea costurilor pentru aceste lucrări”, se argumentează în nota informativă la Proiect.

Autorii proiectului susțin că prevederile nu afectează lucrările de finalizare masivă a creării cadastrului bunurilor imobile – activitate desfășurată în cadrul Proiectului de înregistrare și evaluare funciară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X