(VIDEO) Mersul pe jos, activitatea preferată a locuitorilor din Brînzeni. Oamenii fac câte 9 kilometri în fiecare seară

Autor: , in Actualitate / Social / 3 februarie, 2021, 14:59

Mersul pe jos a devenit o rutină zilnică pentru locuitorii din comuna Brânzeni, raionul Telenești. Zilnic, de mai bine de jumătate de an, unii dintre ei ajung să meargă pe jos până la zece kilometri pe străzile din sat. Unii o fac pentru a slăbi, iar alții – pentru sănătate. Inițiativa aparține unei profesoare din localitate, care și-a dorit să aibă un mod sănătos de viață.

Forfotă mare pe drumurile din Brânzenii Vechi și Noi, după ce amurgește, iar sătenii își termină treburile prin casă. Mai mult de 50 de locuitori ai comunei își încalță pantofi
i sport și ies la plimbare.

Totul a început, în vara anului trecut, atunci când Lidia Garaz, profesoară de clase primare în gimnaziul din localitate, a vrut să adopte un stil de viață sănătos.

Pandemia ne-a găsit nepregătiți. Stând acasă, respectând regulile, restricțiile toate, am hotărât să facem o mică plimbare. La început a fost în jurul mahalalei, apoi distanța s-a extins. Am început de la doi kilometri, apoi distanța s-a mărit. Vara am mers pe la marginea satului, ocolind lanurile de porumb și așa am ajuns și la distanțe de zece kilometri”, a declarat Lidia Garaz, profesoară.

Majoritatea sătenilor, care se plimbă seara, o fac în grupuri mici, păstrând distanța fizică și doar împreună cu membrii de familie sau rudele.

De când ne-am apucat de sport, mergem în toată seara, câte 6-7 kilometri pe jos. Este foarte bine pentru noi, sănătate. Propunem și altora să ia pildă de la noi. Mergem cu toții grămăjoară”, ne-a spus Vera Garaz, locuitoare a satului Brînzenii Vechi.

Locuitorii din sat spun că i-a impulsionat să meargă pe jos și faptul că majoritatea străzilor din comună sunt iluminate:

Ne simțim foarte bine, nu ne temem, avem lumină tot satul”.

În fiecare seară, de câteva luni, iese la plimbare și această profesoară de 64 de ani, care spune că starea ei de sănătate s-a îmbunătățit, după ce a început această activitate fizică.

Sportul este sănătate. Din tinerețe îmi place sportul, dar aerul curat ne dă sănătate. Și la vârsta mea socot că este prelungirea vieții. Și îmi pare bine că am avut oameni care m-au încurajat pentru a merge împreună. Ne întâlnim cu foarte multă lume”, a menționat Galina Sîrbu, profesoară.

Pe drumurile din localitate ne-am întâlnit și cu soții Aliona și Nicolae Bolocan, care au locuit aproape 15 ani peste hotarele țării. Cei doi obișnuia să facă jogging în fiecare dimineață. De câteva săptămâni, cuplul a reluat această activitate și acasă.

Îmi pare foarte bine că am început cu sportul acesta – mersul. Face bine pentru circulația sângelui, face bine pentru sănătate. Dau sfat la toți ca să se apuce, de slăbit”, ne-a relatat Aliona Bolocan, locuitoare a satului Brînzenii Vechi.

Chiar dacă are un corp atletic, Aliona Bolocan face câte 5-7 kilometri, în fiecare seară, alături de soțul său.

Îmi pare bine că am reluat activitatea mersului. Sper să merg în continuare, să nu mai fac pauzele acestea. Este bine să dăm caloriile jos, pe care le depunem. Mă simt mai relaxat, mai bine dorm. Și e frumos să faci ceva din corpul tău. Kilometrajul, minim fac cinci kilometri. Ajung și la 7-8 kilometri, nouă maxim. Este suficient pentru mine, mă simt splendid”, a afirmat Nicolae Bolocan, locuitor al satului Brînzenii Vechi.

Nici măcar timpul de afară nu-i oprește. Locuitorii comunei spun că s-au plimbat și la temperaturi de până la minus 15 grade Celsius, dar și pe timp pe ninsoare.

Cu excepția câte o seară când mai avem și alte ocupații, mă rog că locuim la sat. Și mai avem și altceva de făcut. Dar ne străduim în toată seara să ieșim la plimbare în toată seara. După asta și somnul este somn, și energie, și motivație pentru a trăi mai departe”, a conchis Galina Sîrbu, profesoară.

În comuna Brânzeni din raionul Telenești locuiesc aproape două mii de persoane și se situează pe malul râului Răut”, a menționat Galina Sîrbu, profesoară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X