(DOC) Mai multe asociații obștești solicită revocarea din funcție a directorului interimar AIRM. Reacția lui Ștefăniță

Autor: , in Actualitate / Social / 4 februarie, 2021, 16:00

Mai multe asociații obștești cer revocarea din funcția de director general interimar al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, fiind acuzat că instituția pe care o conduce a rămas în deplină pasivitate în fața unor abuzuri aduse patrimoniului construit din republica noastră. Pe de altă parte, Ion Ștefăniță vine cu explicații în privința deciziilor pe care le-a luat, infirmând unele învinuiri.

Având în vedere calitatea sa de director general al AIRM și tocmai pentru a asigura o reprezentare a autorităților publice cu atribuții în domeniul ocrotirii monumentelor, domnul Ștefăniță a fost numit în cadrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice
(“CNMI”). În cadrul acestui consiliu, începând cu anul 2018, Ion Ștefăniță a neglijat constant interesele patrimoniului construit din Republica Moldova, încălcând articolul 13 din Legea nr. 1530 din 1993 privind ocrotirea monumentelor, votând favorabilproiecte care au condus sau vor conduce la afectarea negativă a unor clădiri sau spații protejate. Am enumerat la anexa 2 la prezenta cerere un număr de asemenea proiecte votate favorabil de Ion Ștefăniță
”, se menționează în cererea semnatarilor care a fost expediată Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Semnatarii susțin că Ion Ștefăniță nu a transmis niciun raport de activitate către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, instituție căreia Agenția de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) i se subordonează.

Cererea a fost semnată de către asociațiile obștești „Salvați Chișinăul”, Centrul de Urbanism, „UrbanLab Chișinău”, „Platzforma”, Comunități Active pentru Democrație Participativă, Inițiativa Civică „OccupyGuguță”.

De asemenea, printre semnatari se regăsesc și mai mulți activiciști civici:
Nenescu Lilia – activistă civică;
Popa Ana-Maria – activistă;
Ciobanu Victor – artist, activist civic;
Sprînceană Vitalie – activist civic;
Andrei Lutenco – activist civic;
Evgheni Camenscic – specialist dezvoltarea durabilă;
Constanța Dohotaru – urbanistă;
Ion Gnatiuc – producător de film.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Ștefăniță a remarcat că şi-a dat votul pentru proiect după ce a analizat lucrurile în retrospectivă istorică, dar şi în conformitate cu situaţia din prezent, cu modul în care doreşte să arate oraşul în viitor. De asemenea, a luat în calcul experienţele străine, în special ale colegilor români, care l-au făcut să aibă o viziune echilibrată între interesele de patrimoniu și cele economice, care aduc bani în buget pentru pensii și salarii.

Ion Ștefăniță a amintit că biserica de lângă Circ a fost construită în 1777. De atunci, oraşul s-a dezvoltat. Până în a doua jumătate a sec. XIX, pe harta administrativă au apărut peste 60 de clădiri care azi sunt monumente de istorie şi arhitectură. În perioada interbelică apar peste 40 de clădiri în nucleul istoric al oraşului. Cu timpul, planul de restaurare a oraşului se modifică, se planifică noi bulevarde. După 1949, autorităţile municipale analizează oportunitatea de a aproba un nou plan. În 1951, este aprobat noul Plan Urbanistic General, care urmăreşte să dezvolte nucleul istoric pe verticală, cu clădiri de cinci etaje. După 1971, apar clădiri de la 9 până la 24 de etaje. În 2007 autorităţile aprobă un nou Plan Urbanistic General, până în 2025.

Ion Ștefăniță a spus că, la momentul actual, subiectul trebuie discutat prezentând argumente, nu de pe baricade. În contextul conceptului propus, Ștefăniță spune că a analizat hărţile, le-a suprapus cu Regulamentul local de urbanism şi a constatat că agentul economic poate dezvolta planul urbanistic de detaliu, care va fi propus Consiliului urbanistic şi Consiliului municipal Chişinău.

Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest împotriva construcției complexului menționat. Protestatarii, câteva zeci de persoane, afirmă că „în lunile următoare este planificată o campanie la Chișinău pentru distrugerea monumentelor istorice ale capitalei”. Protestatarii au cerut o întâlnire cu premierul interimar Aureliu Ciocoi. De asemenea, au cerut Ministerului Educației și Culturii să anuleze decizia prin care a fost stabilită actuala componență a Consiliului Național pentru Monumente Istorice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X