Guvernul s-a împrumutat cu aproape 3 miliarde de lei în acest an, dublu față de 2020. Deputat: Vine o catastrofă social-economică

Autor: , in Actualitate / Economic / 4 februarie, 2021, 10:46

În prima lună a anului 2021, Guvernul s-a împrumutat cu aproape 3 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este de peste 2 ori mai mare decât împrumutirile din perioada similară a anului trecut, iar în aceste condiții ne îndreptăm spre o catastrofă social-economică, susține deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, „de la 1 ianuarie pănă la 4 februarie 2021, adică într-o lună, Ministerul Finanțelor a împrumutat de la băncile comerciale peste 2,67 mlrd lei, cu aproximativ 1,5 mlrd. mai mult decăt suma împrumutată în perioada similară al anului precedent”.

„Autoritățile interimare pot raporta căt vor despre creșterea veniturilor în buget, iar Ion Chicu poate de dimineață până seara să se felicite cu reușitele. Însă cifrele arată că Moldova se mișcă spre o criză bugetară la capitolul veniturilor, generată inclusiv de declinul tot mai profund al economiei cu reducerea numărului de locuri de muncă. Apropo, chiar și cifrele oficiale statistice privind micșorarea veniturilor în bugetele asigurărilor sociale și fondurilor medicale, denotă aceasta tendință”, a declarat Slusari.

În aceste condiții, se întreabă deputatul, „cine își asumă responsabilitatea pentru catastrofa foarte probabilă social-economică”?

„Guvernarea veche a avut mai multă grijă de grupuri înguste ale businessului mare. Aceasta abordare conceptuală, precum și incapacitatea guvernului Dodon să acceseze fondurile externe au contribuit ca ramurile întregi, cum ar fi businessul mic și mijlociu, fermierii afectați de calamități naturale, domeniul HoReCa și turismul, comercianții mici ect. practic au rămas fără nici o susținere. La foarte mulți agenți economici s-au terminat rezerve și ele se află pe prag de faliment. Iar guvernarea nouă nu va exista undeva pănă în august”, a mai menționat Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X