Spitalul Raional Edineț, obligat să restituie 9.700 de lei unui pacient. Banii au fost cheltuiți pe medicamente

Autor: , in Actualitate / Social / 5 februarie, 2021, 15:44

Spitalul Raional Edineţ a fost obligat să restituie banii unui pacient care a fost pus în situaţia să îşi procure singur unele medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. Este vorba despre suma de 9.700 de lei, cheltuieli suportate în perioada aflării pacientului în instituția medicală.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat petiția unei persoane care, în perioada aflării sale în Spitalul Raional Edineț, a fost pusă în situația de a cumpăra unele medicamente pentru tratarea noului coronavirus.

În cadrul evaluării au fost analizate circumstanțele invocate de petiționar, fiind verificate documentele medicale primare și intervievate persoanele responsabile din cadrul spitalului.

Reprezentanții CNAM au anunțat vineri, 5 februarie, că au constatat că Spitalul Raional Edineț nu a asigurat existența în stoc a medicamentelor necesare prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Acest fapt contravine Normelor metodologice de aplicare a Programului unic și contractului de acordare a asistenței medicale semnat între CNAM și spital.

Drept urmare, prestatorul a fost obligat să restituie persoanei cheltuielile (9.702 lei) suportate de aceasta în perioada aflării sale în spital – 15 octombrie-10 noiembrie 2020.

De asemenea, CNAM a solicitat conducătorului Spitalului Raional Edineț onorarea obligațiilor contractuale, îmbunătățirea sistemului de control intern și neadmiterea în viitor a unor cazuri similare.

CNAM a amânat vizita de monitorizare a cazurilor de condiționare a procurării de medicamente de către pacienții cu COVID-19 internați în SR Edineț, pe motiv că unii angajați ai spitalului vizați în evaluare au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

„Reiterăm că persoana care a fost nevoită, pe durata aflării sale în spital, să procure din surse proprii medicamente prescrise de medicul curant are dreptul să se adreseze conducerii instituţiei medico-sanitare pentru a-i fi restituite sumele achitate nejustificat. Pentru aceasta, persoana urmează să prezinte documentele ce confirmă procurarea medicamentelor, iar reprezentanţii instituţiei vor examina cererea pacientului, conform prevederilor legale”, au precizat reprezentanții de la CNAM.

În caz de refuz al instituţiilor spitaliceşti de a restitui banii, persoanele pot depune o cerere similară şi către CNAM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X