Un nou post ilegal în Zona de Securitate. Încă un dialog al Chișinăului cu Tiraspolul a eșuat

Autor: , in Actualitate / Social / 5 februarie, 2021, 16:40

În adiacentul stației de cale ferată Bender-2 a fost observat un post mobil ilegal „grăniceresc”. Exponenții Tiraspolului din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) refuză categoric examinarea, în cadrul ședințelor, a subiectelor privind prezența ilegală a posturilor „grănicerești” și abuzurile structurilor de forță din stânga Nistrului.

La 4 februarie la Bender au continuat dezbaterile asupra proiectului ordinii de zi propus de către delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control. Au răsunat sugestii de a extrage din proiect subiectele „problematice”, adică acelea asupra cărora părțile nu au ajuns la consens și de a le examina în alt format, tot pe platforma Comisiei, iar ședințele ordinare să fie desfășurate fără aceste subiecte.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că, potrivit documentelor constituante, Comisia Unificată de Control este obligată să reacționeze și să vină cu soluții la toate încălcările care destabilizează situația în Zona de Securitate și afectează drepturile locuitorilor. În acest sens, problemele propuse spre discuție – fie că țin de răpirea cetățenilor, fie că se referă la funcționalitatea mecanismelor de pacificare – sunt extrem de importante și nu pot fi ignorate în cadrul activității regulamentare a Comisiei.

În ceea ce privește implementarea unei decizii a Comisiei luate la 24 septembrie 2020 pentru documentarea posturilor ilegale, instalate de structurile transnistrene sub pretextul luptei cu infecția Covid-19, au fost audiați șefii militari superiori delegați de părți în cadrul Comandamentului Militar Întrunit. Aceștia au raportat că sunt în căutare de soluții, dar progrese mari nu au înregistrat. Delegația Republicii Moldova atenționează că tergiversarea punerii în aplicare a acestei decizii la fel compromite mecanismul existent de pacificare.

Prin urmare, exponenții Tiraspolului au împiedicat aprobarea ordinii de zi, iar ședința ordinară a Comisiei nu a avut loc deja de aproape 4 luni, începând cu 8 octombrie 2020, atunci când în ajun reprezentanți înarmați ai structurilor subordonate Tiraspolului au răpit în raionul Camenca cetățeni ai Republicii Moldova”, se menționează în nota informativă a Biroului Politici de Reintegrare.

Delegația Republicii Moldova condamnă poziția distructivă a componentei transnistrene în cadrul Comisiei și notează că, în timp ce aceștia încearcă să distragă atenția Comisiei și a opiniei publice de la probleme acute, structurile de forță ale Tiraspolului își reiau acțiunile provocatoare în Zona de Securitate.

Astfel, la 3 februarie curent, în adiacentul stației de cale ferată Bender-2, a fost observat un post mobil ilegal „grăniceresc”. La 4 februarie, în orele în care Comisia își ținea lucrările, un alt asemenea post și-a făcut apariția la intersecția străzilor ce separă orașul Bender de satul Varnița.

„În ceea ce privește implementarea unei decizii a Comisiei luate la 24 septembrie 2020 pentru documentarea posturilor ilegale, iAcțiunile descrise nu reprezintă altceva decât un nou act de restricționare a liberei circulații în Zona de Securitate și de sfidare deschisă a documentelor de bază ale operațiunii de pacificare”, se mai precizează în nota informativă a Biroului Politici de Reintegrare.

Amintim că joi, 21 ianuarie, Tiraspolul a anunțat că va elimina posturile de control din Zona de Securitate, pe care le va înlocui cu patrule mobile.

La rândul său, Chișinăul insistă că aceste intenții din partea autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului nu prezintă nicio relevanță. În Zona de Securitat în general nu pot exista niciun fel de posturi sau patrule, în afară de cele ale pacificatorilor sau agreate de Comisia Unificată de Control (CUC).

Sub pretextul gestionării regimului stării de urgență, instituit din cauza pandemiei COVID-19, așa-numitele autorități de la Tiraspol au fortificat ilegal infrastructura „posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate încă în primăvara anului 2020.

Tiraspolul a instalat în mod unilateral și abuziv 37 de posturi de control. Ulterior, o parte din ele au fost eliminate.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, posturile de control, instalate abuziv, împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a circa 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X