De la „mă tem” și „stau pe gânduri” la „aștept cu nerăbdare”. Cetățenii din sate, despre vaccinarea împotriva COVID-19 (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 6 februarie, 2021, 18:50

Peste opt zile va începe imunizarea contra noului coronavirus în țara noastră, însă oamenii din zonele rurale ale țării știu puține informații despre avantajele sau dezavantajele vaccinului. Reporterul Cotidianul TV, Irina Boțu, a mers în satul Hrușova din raionul Criuleni și a intervievat mai mulți oamenii la acest subiect, iar acolo aceștia sunt împărțiți în două tabere. Prima, care așteaptă cu sufletul la gură vaccinul, întrucât este unica scăpare de pandemie și cealaltă care nu vrea să se vaccineze nici în ruptul capului, pentru că îi este frică de consecințe.

Pe Parascovia Stăvilă, în vârstă de 68 de ani, am întâlnit-o în centrul localității. Printre grijirile cotidiene, bătrâna spune că are acum o altă problemă care o copleșește: cea a virusului SARS-CoV-2 pe care e sigură că îl poate ține departe numai cu ajutorul vaccinului.

„Măcar că-s bătrână, dar vreau să trăiesc și eu. Înseamnă că creedeți în vaccin? Dap-cum, cum să nu credem? Credem!”, ne-a spus Parascovia Stăvilă.

În timp ce femeia așteaptă cu nerăbdare imunizarea contra noului coronavirus, atunci localnica sa, Iana Spetețchi, de 37 de ani, spune că va sta departe de vaccin.

Deocamdată eu sunt pe părerea mea, sunt împotrivă să mă vaccinez. Nici eu nu mă faccinez, nici familia”, a afirmat Iana Șpetețchi, locuitoare a satului Hrușova.

Și nu doar această femeie privește cu scepticism imunizarea, ci și alți săteni.

„Stau pe gânduri. De ce? Nu prea nădejde am în trânșii”.
„Eu de-o pildă mă tem să o pun, eu am mai multe boli, la mine e și cu tensiunea și cu glanda teroidă, inima și eu mă tem să o pun”.

În lipsa campaniilor de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID, oamenii spun că află detalii despre asta pe unde apucă: de la vecini, rude sau prieteni. Iar unii dintre ei sunt de părere că numai persoanele, care nu au trecut prin chinurile COVID-19, nu pot înțelege cât de importantă este administrarea acestui vaccin.

„Aștept cu nerăbdare. Nu știu, pentru că guvernarea fostă nu prea a făcut la capitolul ăsta nimic, dar sperăm că măcar cele promise din România vor ajunge la noi și măcar medicii vor fi vaccinați și mai apoi poate că vor fi și ceilalți. Eu, dacă ar fi după mine prima m-aș vaccin”.

Între timp, medicii epidemiologi declară că unica soluție de a pune punct pandemiei de COVID-19 este vaccinarea.

Prin vaccinare noi stimulăm, noi formăm acea imunitate specifică anume pentru virusul SARS COV 2”, a declarat Angela Paraschiv, șefa Catedrei de Epidemiolgie a USMF.

Totodată, Angela Paraschiv îndeamnă oamenii să aibă încredere în această metodă de prevenire a noului coronavirus.

Aceste vaccinuri ne-au ajutat pe parcursul secolelor ca să combatem aceste maladii infecțioase. Și la moment noi ne bazăm de asemenea pe acest instrument eficace, care deja și-a dovedit eficacitatea pe parcursul anilor. Respectiv noi de aceea și venim cu îndemnul populația să aibă încredere în această metodă de prevenire”, a conchis Angela Paraschiv, șefa Catedrei de Epidemiolgie a USMF.

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Potrivit responsabililor din domeniul Sănătății, în prima etapă vor fi vaccinați angajații medicali și reprezentanții Azilurilor sau Centrelor de Plasament. Cea de-a două etapă prevede imunizarea altor funcționari din prima linie, dar și a oamenilor de peste 60 de ani, care suferă de boli cronice. Iar cea de-a treia etapă va include populația generală.

REPORTER: IRINA BOȚU
IMAGINE: SERGIU BARBĂ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X