Analistul politic român Dan Dungaciu propune crearea unui bloc electoral format din Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Unității Naționale și Mișcarea Unirea, în condițiile în care un bloc mai mare, format în jurul Partidului Acțiune și Solidaritate este puțin posibil.

Într-un editorial pe Adevărul.ro, Dungaciu susține că cea mai bună variantă pentru dreapta pro-europeană în alegerile anticipate ar fi ca PAS, Platforma DA, PUN și Unirea să meargă într-un singur bloc electoral, variantă care însă are puține șanse de realizare, întrucât PAS ar dori să meargă pe cont propriu. În opinia sa, greșit ar fi și dacă aceste entități ar merge pe cont propriu.

„În condiţiile în care li se va propune o „alianţă” informală, ceea ce înseamnă că vor avea rol de „decor” politic irelevant, fără personalitate şi fără sprijin politic, financiar sau mediatic, DA, PUN şi MPU trebuie să facă, ele însele, un Bloc pre-electorală. În acest fel, vor relansa complet lupta politică.

E un gest logic după refuzul PAS a unei coaliţii largi, şi singura posibilitate de a conta în politica de peste Prut a unor lideri politici de care este nevoie în Parlamentul RM şi care nu îşi mai pot permite să piardă trenul electoral care vine. Pentru mulţi, ultimul.

În primul rând, un asemenea Bloc electoral nu va fi opus, explicit, PAS-ului. Aşa cum acesta merge, singur, pe drumul lui – tot mai spre centru-stânga, într-o speranţă naivă că va reuşi, precum liderul său, Maia Sandu, să colecteze tot! -, noul Bloc politic va face la fel, căutându-şi un drum propriu. Şi există un spaţiu (geo)politic pe care trebuie şi poate să îl umple în R. Moldova. Este cel pro-european şi pro-românesc, angajat fără echivoc în proiectul de integrare euroatlantică, mai tradiţionalist decât liberalul PAS şi, geopolitic, mai ferm, respectiv mult mai puţin dispus să accepte concesii inclusiv în dosarul transnistrean, indiferent cine le-ar cere.

În al doilea rând, acest potenţial Bloc politic a strâns, prin candidaţii săi prezidenţiali, 6,47% la ultimele alegeri prezidenţiale. În condiţiile pragului de 7% pentru coaliţii electorale în RM, scorul de la care pleacă este pozitiv. Se va spune că scorul la prezidenţiale nu se transferă partidelor; e adevărat, doar că, în acest caz, în condiţiile unei maxime polarizări Maia Sandu – Igor Dodon la alegerile prezidenţiale din 2020, cei 6,47% care au votat, totuşi, cu Andrei Năstase, Octavia Ţîcu şi Dorin Chirtoacă nu sunt, limpede, votanţi PAS, din moment ce nu au fost nici măcar votanţi ai Maiei Sandu!

Prin urmare, aceşti electori nu se vor duce în altă parte decât la acest potenţial bloc electoral despre care vorbim. În al treilea rând, acest bloc ar avea un spaţiu de manevră politică şi geopolitică incomparabil mai mare decât o aveau candidaţii în alegerile prezidenţiale. Să nu uităm că, atunci, nu doar Maia Sandu poza în candidat ne- sau anti-geopolitic, ci şi… Igor Dodon, care se vroia inclusiv, şi cu Estul şi cu Vestul, fără digergenţe şi fără discursuri geopolitice.

Doar că pe el nu îl credea nimeni. Astăzi, însă, lucrurile s-au schimbat radical. Nici nu au pierdut bine alegerile prezidenţiale, că socialiştii au şi început să dea jos geopolitica din cui. Resusitarea statutului limbii ruse şi transformarea acesteia în „limbă de comunicare interetnică” a fost doar un pas în a deschide dosarul geopolitic, dar unul semnificativ, care va agita spiritele şi apele. Deci, indiferent ce vrea PAS sau chiar preşedintele Maia Sandu, faptul că socialiştii „geopolitizează” dezbaterea electorală va genera, firesc, o reacţie.

Iar faptul că, împotriva legii privind statutul limbii ruse, PAS nici măcar nu s-a pronunţat şi nici nu s-a opus la Curtea Constituţională, doar DA şi PUN au făcut asta, va fi, evident, reamintit în campania electorală, decupând din electoratul acestui partid acele fracţiunii pentru care geopolitica contează, la fel şi reacţia publică faţă de excesele ruseşti sau pro-ruse. PAS va fi împins tot mai la stânga. Mai mult, resuscitarea ideii de geopolitică va readuce conflictul socialiştilor cu România în prim plan, o temă care nu este, nici ea, favorita PAS-ului ci, mai degrabă, a DA, MPU şi PUN. (Ca să nu mai amintim despre unele numiri de pe lista guvernului Gavriliţă propuns recent parlamentului de PAS, care nu fac decât să sugereze, odată în plus, opţiunea că geopolitica a murit şi trebuie să rămână îngropată. Decizie politică legitimă, fireşte, dar riscantă, mai ales într-o campanie electorală în care PAS va avea, pe de-o parte, socialiştii (şi Rusia), pe de alta, prezumatul şi dezirabilul bloc DA-PUN-MPU).

În al patrulea rând, un asemenea bloc ar avea un avantaj de persoane. Maia Sandu a fost şi este cel mai votat lider politic din RM. Asta este un atu, în sensul că plaja de voturi, inclusiv a partidului său, este teoretic mare, dar şi un dezavantaj, în sensul în care foarte puţine voci din PAS au răzbit pe scena la nivelul discursului public. PAS are o garnitură de lideri „tehnici” şi tineri inteligenţi, dar, la nivel de personalităţi politice conturate nu a marcat multe puncte. Umbra Maiei Sandu a fost prea deasă. Din această perspectivă, un bloc DA-PUN-MPU stă incomparabil mai bine. Vocile şi personalităţile publice pe care un asemenea Bloc le-ar livra sunt o armă redutabilă, puse să lucreze împreună, într-o confruntare politică electorală şi cu reprezentanţii Estului (PSRM, Partidul Nostru, Pro-Moldova), dar şi cu cei din PAS. Ultimii, nu adversari, evident, dar indiscutabil concurenţi politici”, scrie Dan Dungaciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

  1. Cred ca va fi o mare aglomeratie de partide ca racul ,broasca si o stiuca. Ca rezultat PAS poate ajunje la nivelul PUN si PPDA. Eu as propune ca aceste partide sa umble din usa in usa sa discute cu oamenii iar alianta sa o faca in parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here