Comisia Unificată de Control a analizat cazul de blocare a jurnaliștilor pe podul peste Nistru de la Gura Bâcului

Autor: , in Social / 11 februarie, 2021, 17:17

Delegația Republicii Moldova anunță că dezaprobă orice acțiune care îngrădește dreptul jurnaliștilor de a-și exercita meseria. În acest sens, la întrunirea săptămânală a Comisiei Unificate de Control de joi, 11 februarie, și-a exprimat regretul în legătură cu incidentul care a avut loc cu 2 zile mai devreme la postul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr.11 (drept) cu implicarea jurnaliștilor unui post de televiziune.

„Incidentul îngrijorător a fost discutat și la ședința din ajun a Comandamentului Militar Întrunit. În context, delegația Republicii Moldova a îndemnat părțile în procesul de pacificare la o mai bună conlucrare și comunicare, pentru a nu aduce atingere drepturilor și libertăților cetățenilor și a nu crea noi focare de tensiune în Zona de Securitate”, a precizat Biroul de Reintegrare.

La aceeași întrunire, dezbaterile asupra formării ordinii de zi nu au apropiat părțile, iar ședința ordinară, la care urmau a fi examinate o serie de alte probleme cu impact direct asupra regimului Zonei de Securitate, nu a fost deschisă.

Delegația Republicii Moldova a condamnat poziția distructivă a părții transnistrene care de mai multe luni blochează ședințele Comisiei Unificate de Control.

„În declarația semnată de membrii delegației Republicii Moldova este relevată degradarea continuă a situației în Zona de Securitate, în special începând cu anul 2020, când exponenții Tiraspolului au admis un număr record de încălcări ale prevederilor înscrise în documentele operațiunii de pacificare”, a mai menționat Biroul de Reintegrare.

Amintim că ședințele ordinare ale Comisiei Unificate de Control nu s-au ținut din octombrie 2020 pe motivul respingerii subiectelor propuse pentru ordinea de zi. Partea transnistreană refuză categoric nu doar identificarea soluțiilor, ci chiar cel puțin discutarea problemelor legate de răpirile de persoane care au avut loc în Zona de Securitate, despre situația care s-a creat în Zona de Securitate după introducerea abuzivă în mai 2019 a așa-numitor grăniceri, despre inițierea elaborării unui regulament al Comandamentului Militar Întrunit sau despre cauzele nesemnării rapoartelor acestuia.

„Delegația Republicii Moldova consideră că aceste acțiuni ale Tiraspolului nu înseamnă altceva decât blocarea intenționată a procesului de pacificare și discreditarea acestuia în fața locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a conchis Biroul de Reintegrare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X