Ciocoi, la depunerea de flori: Soarta a 4 moldoveni care au luptat în Afganistan rămâne incertă

Autor: , in Actualitate / Social / 15 februarie, 2021, 17:29

Premierul a depus astăzi flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan. La eveniment au mai participat miniștri, diplomați, militari, foști combatanți și rudele acestora. La 32 de ani distanță, șeful interimar al Guvernului a spus că soarta a patru moldoveni care au luptat acolo este incertă.

În cadrul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere în memoria celor decedați în războiul din Afganistan. Premierul interimar a declarat că acest război este un eveniment tragic din istoria noastră, exprimând recunoștință pentru sacrificiul și devotamentul tuturor celor care au participat în acțiunile de luptă.

Ciocoi a reconfirmat angajamentul Guvernului de a promova în continuare măsurile de susținere a veteranilor de război, invalizilor în domeniul asistenței sociale și de drept.

De asemenea, Aureliu Ciocoi a solicitat să fie întreprinse măsurile necesare pentru a identifica soarta celor patru tineri declarați pierduți fără veste în urma participării la acțiunile de luptă:

Cred ca este de datoria oricărui stat să știe exact ce s-a întâmplat cu fiecare fecior al său. Voi ruga ca Ministerul Apărării să întreprindă acţiunile necesare pentru a identifica soarta celor patru conaţionali ai noştri care din păcate, după 32 de ani, soarta lor este incertă. Rudele acestor 4 persoane așteaptă și vor să știe soarta lor”, a declarat Ciocoi.

„Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan” a fost instituită la 15 februarie prin Hotărârea Parlamentului nr.16 din 11.02.2011. De asemenea, Guvernul a aprobat, la 19 aprilie 2016, Planul de acțiuni „Memorie! Onoare! Respect!” care prevede desfășurarea anuală, la 15 februarie, a unui set de activități pentru înveșnicirea memoriei celor căzuți în luptă și recunoștință pentru sacrificiul veteranilor războiului din Afganistan.

Vezi și: (VIDEO) Maia Sandu a participat la manifestările consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

În acest an se împlinesc 32 de ani de la încheierea conflictului militar din Afganistan, care a durat 9 ani, din 1979 până în 1989. În acțiunile de luptă au participat peste 12 mii de cetățeni din Republica Moldova, iar peste 300 și-au pierdut viața.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X