(VIDEO) Cavcaliuc, după ce PG a dispus reluarea procesului penal în privința acestuia: Comandă politică. Nu mă tem

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 15 februarie, 2021, 16:38

Gheorghe Cavcaliuc a susținut un briefing de presă luni, 15 februarie, după ce Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție în privința acestuia și a dispus reluarea procesului penal, iar în două cazuri – începerea în privința acestuia a două dosare penale pentru ”depășirea atribuțiilor de serviciu”. Acesta a declarat că „justiția în R. Moldova se face în continuare la televizor”.

Cu părere de rău, constat că justiția în Republica Moldova se face în continuare la televizor. Am aflat despre faptul că aș fi bănuit pe anumite procese sau cauze penale din presă și asta este regretabil”, a declarat Cavcaliuc.

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc califică această acțiune ca o comandă politcă și se întreabă de ce procesul a fos reluat abia după doi ani, când s-a lansat în politică.

Vreau să spun că știu de la cine și în ce circumstanță este făcută această comandă politică. Vreau să le spun acestor persoane că eu nu mă tem. Nu am de gând să plec din țară și coi lupta, îmi voi demonstra nevinovăția. Probele care arată vinovăția acestei persoane care a comandat această răfuială cu mine prin justiția moldovenească se află peste hotare. Indiferent dacă voi fi mort sau o să mă închideți în pușcărie, oricum, societatea noastră va afla cine și cu ce scop a comandat acest lucru. Justiția noastră încă e comandată politic”,a adăugat Cavcaliuc.

Tot în cadrul briefingului de presă, Gheorghe Cavcaliuc a mai afirmat că după ce a declarat că va închide 30 de deputați și miniștri odată ce Partidul Acasă Construim Europa (PACE) va ajunge la guvernare, asta i-a speriat pe foarte mulți.

Mulți politicieni au declarat acest lucru, dar o pot face doar eu. Deputații vizați înțeleg că se poate întâmpla să fie închiși (…) Mă adresez instituțiilor internaționale, către ambasadele acreditate în Republica Moldova, în special către ambasadori cu care am reușit să mă întâlnesc. Vă rog să faceți presiuni pentru respectarea drepturilor și libertății omului”, a conchis Cavcaliuc.

Vezi și: Cavcaliuc, din nou cercetat penal: Procuratura a anulat ordonanțele anterioare

Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție în privința fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, și a dispus reluarea procesului penal, iar în două cazuri – începerea în privința acestuia a două dosare penale pentru ”depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Potrivit materialelor, neregulile au fost constatate de Procuratura Generală în cadrul verificărilor, cu titlu de control ierarhic superior, a proceselor penale pornite în baza sesizărilor depuse anterior la Procuratura Anticorupție și CNA, inclusiv de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, ex-șeful IGP ș.a.

În concret, SPIA ar fi stabilit o serie de încălcări pretins abuzive ale lui Cavcaliuc, care în cursul anului 2015, ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, acordat grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.

Chiar dacă ulterior, angajații MAI au fost repuși în drepturi prin deciziile irevocabile ale instanțelor de judecată, fiecare fiind despăgubit cu sute de mii de lei, iar caracterul ilegal al acțiunilor șefului-adjunct al IGP a fost confirmat, Procuratura Anticorupție a refuzat, în intervalul anilor 2015 – 2019, pornirea urmăririi penale în privința acestuia, arhivând materialele.

Astfel, stabilind erori de drept și de fapt în soluțiile date anterior de procurorii anticorupție, Procuratura Generală a dispus reluarea investigațiilor pe aceste cazuri în scopul înlăturării omisiunilor admise, administrarea materialului probator corespunzător pentru o apreciere juridică obiectivă și adoptarea unor soluții legale și întemeiate pe fiecare caz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X