Foto: Agora.md

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a declarat că Partidul Socialiștilor (PSRM) a trecut liniile roșii și îl cataloghează ca fiind „oligarhic”. Litvinenco a mai spus că „Dodon a făcut coaliție oficială cu cei despre care spunea că trebuie să stea la pușcărie, iar cu socialiștii nu se poate nici coaliza, nici coabita”.

Înțeleg că în politică aproape totul este posibil. Dar totuși. Există niște linii roșii. Sau trebuie să existe. Și dacă le-ai trecut, asumă-ți consecințele. După mine, nu există nicio diferență dintre gruparea lui Dodon și cele ale lui Șor și Plahotniuc în actualul Parlament. Pot să dezvolt pe zeci de pagini ceea ce a făcut sau ceea ce nu a făcut partidul lui Dodon în actuala legislatură”, a afirmat Litvinenco.

Deputatul PAS afirmă că „se va opri la ultimele două monstruozități”:

Pe 3 și 16 decembrie 2020 partidul lui Dodon a votat cu intenție legi neconstituționale și îndreptate împotriva Republicii Moldova doar în dorința de a obține niște beneficii politice. Pe 11 februarie 2021 partidul lui Dodon a făcut coaliție oficială cu cei despre care spunea că trebuie să stea la pușcărie pentru furtul miliardului și a aeroportului. Deci, partidul lui Dodon a trecut aceste linii roșii și, respectiv, a devenit un partid oligarhic”, a comentat Sergiu Litvinenco.

În acest context, parlamentarul a menționat că unica cale de ieșire din impas sunt alegerile anticipate.

Cu acest partid (n.r: PSRM) nu se poate nici coaliza, nici coabita. Unica cale de ieșire din impas sunt anticipatele. Sigur că va fi decizia oamenilor pe cine deleagă în Parlament. Însă – și de asta sunt sigur – în urma lor grupările lui Dodon, Plahotniuc și Șor vor fi în minoritate în Parlament. Și de asta se teme cel mai mult oligarhia din țara noastră”, a conchis deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Amintim că, la data de 11 februarie, În Parlament a fost constituită o majoritate parlamentară, formată din 54 de deputați, care au semnat în susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier.

S-a constituit o majoritate parlamentară în susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu; Cine face parte din ea

Potrivit liderului fracțiunii PSRM din Parlament, Conreliu Furculiță, în susținerea Marianei Durleșteanu au semnat 37 de socialiști, 14 deputați de la ȘOR/Pentru Moldova, Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

Abrogarea așa-zisei legi a miliardului, statutul special pentru UTA Găgăuzia, cât și funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, printre legile controversate din pachetul inițiat de PSRM, au fost promulgate la data de 18 decembrie 2020, de către Igor Dodon.

Legile promulgate de Dodon:

– Legea de anulare a așa numitei „legi a miliardului”;

– Legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani;

– Pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia;

– Legea pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică;

-Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova care prevede restabilirea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică;

– Legea cu privire la modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

De menționat că toate aceste proiecte au fost înaintate cu titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobate cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectele au fost dur criticate de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here