Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare proiectul privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 februarie, 2021, 15:10

Președinta Maia Sandu a anunțat miercuri, 17 decembrie, că aîntors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Șefa statului a menționat că o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie:
– Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor;
– Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție;
– Asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor;
– Elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica;
– Alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului.

Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a argumentat Maia Sandu.

La scurt timp, ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție la acest subiect. El susține că această acțiune iresponsabilă va afecta cu certitudine imaginea Republicii Moldova.

La data de 26 ianuarie 2021, APCE a recomandat țării noastre, printre altele:
– să implementăm strategia și Planul de acțiuni promovat de Ministerul Justiției, cu evaluarea la final a judecătorilor și procurorilor;

Recent, în cadrul unei întruniri extinse la Guvern, Olesea Stamate, consilier prezidențial a declarat că președintele va promulga Strategia și Planul de acțiuni pe justiție.

Azi, președintele a restituit aceste documente Parlamentului. Această acțiune iresponsabilă va afecta cu certitudine imaginea Republicii Moldova. Sunt convins că Parlamentul va da dovadă de responsabilitate, spre deosebire de președinte. Mă bucur că avem o republică parlamentară”, a comentat Nagacevschi.

Precizăm că, Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară din 26 noiembrie. După mai multe ore de dezbateri, cu voturile a 49 de deputați din Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM), dar și de cei din „Pentru Moldova, proiectul a fost votat. Deputații Platformei DA și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) nu au susținut proiectul.

„Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Sursele financiare necesare pentru implementarea strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare și tuturor actorilor din sectorul justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X