Nagacevschi o acuză pe Sandu de acțiuni „iresponsabile” care „vor afecta imaginea RM”; Ce l-a nemulțumit

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 februarie, 2021, 15:14

După ce președinta Maia Sandu a trimis la reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a acuzat-o pe acestea de acțiuni iresponsabile ce vor afecta cu certitudine imaginea Republicii Moldova.

Potrivit lui Nagacevschi, la 26 ianuarie curent APCE a recomandat Republicii Moldova să „implementeze strategia și Planul de acțiuni promovat de MJ, cu evaluarea la final a judecătorilor și procurorilor”.

Recent, în cadrul unei întruniri extinse la Guvern, Olesea Stamate, consilier prezidențial a declarat că Președintele va promulga Strategia și Planul de acțiuni pe justiție.

Azi Președintele a restituit aceste documente Parlamentului. Această acțiune iresponsabilă va afecta cu certitudine imaginea RM.

Sunt convins că Parlamentul va da dovadă de responsabilitate, spre deosebire de Președinte.

Mă bucur că avem o republică parlamentară”, a comentat Nagacevschi decizia Maiei Sandu.

Recția vine după ce președinta Maia Sandu a anunțat miercuri, 17 decembrie, că a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Șefa statului a menționat că o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie:
– Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor;
– Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție;
– Asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor;
– Elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica;
– Alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a argumentat Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X