CC a decis când va examina sesizarea depusă de Maia Sandu în care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 februarie, 2021, 18:45

La începutul lunii martie va fi examinată sesizarea depusă de către președinta Maia Sandu în care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

Magistrații Curții Constituționale se vor întruni în ședintă la data de 4 martie, ora 10:00, pe marginea sesizării nr. 2a/2021, în care președinta Maia Sandu contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

La data de 11 ianuarie curent, președinta Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Mai exact, solicitarea șefei statului ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

„De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, a scris pe pagina sa de Facebook Maia Sandu.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X