Explicația ANRE privind prețurile la carburanți: Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor

Autor: , in Actualitate / Externe / 18 februarie, 2021, 17:52

Reprezentanții Agenției Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) susțin că legislația actuală în vigoare limitează capacitatea de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere”, se justifică ANRE.

Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor „care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

Responsabilii de la ANRE susțin că efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

„În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere”, au menționat responsabilii instituției.

Deputat PAS: Vor fi proteste, dacă ANRE și Consiliul Concurenței nu intervin pe piața carburanților (VIDEO)

Totodată, ANRE afirmă că analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.

„Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial,care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă”, au mai spus cei de la ANRE.

ANRE a conchis că în situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X