Încă două țări membre UE discută cu Rusia pentru a obține vaccinul Sputnik V

Autor: , in COVID-19 / IT/Ştiinţă / 18 februarie, 2021, 13:55

Croația și Slovacia discută cu Rusia pentru achiziția vaccinului Sputnik V împoriva coronavirus, relatează, miercuri, presa locală citată de Politico. Nu ar fi primele țări europene care sunt de acord cu serul rusesc, dacă acesta obține autorizația de la Agenția Europeană pentru Medicamente.

“Este oportun ca guvernul să înceapă discuțiile cu partea rusească despre stocurile de Sputnik V”, a scris, pe Facebook, premierul slovac Igor Matovič, adăugând că guvernul său va discuta problema joi și că este în favoarea serului.

Sputnik este “un vaccin grozav cu o eficiență grozavă”, a spus acesta, potrivit digi24.ro.

Ministrul Sănătății slovac, Marek Krajči, a spus că vaccinul ar putea fi folosit dacă este sigur, și că agenția locală a medicamentului va trebui să analizeze procesul de fabricare, a relatat marți Reuters.

Separat, ministrul Sănătății al Croației, Vili Beros, a anunțat că este “de acord să coopereze” cu Rusia în privința obținerii vaccinului Sputnik V, porivit site-ului N1. Există tot mai multe dovezi că vaccinul rusesc este eficient, însă e nevoie de mai multe date pentru a demonstra că e sigur, a spus acesta.

Însă, el a sfătuit împotriva abordării unilaterale pe care Ungaria a avut-o când a emis o autorizație de urgență, spunând că aprobarea de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar fi “optimă” pentru că “are criterii foarte ridicate”.

Beros a spus că ambasadorul Rusiei în Croația i-a transmis că Moscova se așteaptă la o posibilă aprobare a Agenției Europene la începutul lunii aprilie. EMA nu a primit încă aplicația Rusiei.

Vestea vine după ce ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korčok, s-a întâlnit, marți, cu omologul său croat, Gordan Grlić Radman, și a apărat startegia comună a UE de a obține vaccinuri.

Korčok le-a spus reporterilor că este mai important ca vaccinurile să fie la standarde înalte și să aibă aprobarea EMA, indiferent de originea lor, potrivit Total Croatia News.

Radman a fost de acord că “toate vaccinurile care vin din țări terțe trebuie să se conformeze cu legislația UE”.

Între timp, Sputnik căștigă teren și în Serbia, care deja distribuie serul. Președintele Aleksandar Vučić a spus, marți, că țara sa va deveni un centru de producție a vaccinurilor Sputnik pentru Balcanii de Vest, cu o producție de 20 de milioane de doze.

Ursula von der Leyen: Rusia nu a cerut autorizarea vaccinului în UE

Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) autorizarea comercializării vaccinului Sputnik V în UE, a afirmat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa CE contrazice astfel autoritățile ruse, care anunțaseră cu aproape o lună în urmă că au depus cererea de autorizare la EMA.

Fondul suveran rus de investiții anunțase pe 20 ianuarie că a „depus înregistrarea şi se aşteaptă ca prima revizuire a documentelor trimise să aibă loc în februarie”. Un purtător de cuvânt al fondului suveran de investiţii a declarat că această cerere a fost depusă la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Liderii din Franța, Germania și Comisia Europeană sunt printre oficialii europeni de rang înalt care lasă deschis drumul aprobării vaccinului Sputnik V produs de Rusia.

Ungaria, prima țară din UE care a început vaccinarea cu Sputnik

Ungaria este singura țară din UE care a început să administreze vaccinul împotriva Covid-19, Sputnik V, produs în Rusia. Administrarea a 2.800 de doze de vaccin Sputnik V, care nu este aprobat încă la nivelul UE, a debutat săptămâna trecută în patru spitale din Budapesta.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se confruntă cu o presiune crescută pentru a autoriza noi vaccinuri anti-COVID cât mai repede posibil, în timp ce cele 27 de state membre ale UE se confruntă cu întârzieri în livrări şi dificultăţi în aprovizionarea cu cele trei produse autorizate până în prezent (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X