Jurnalistele din Belarus care au transmis de la protestele de anul trecut, condamnate la 2 ani de închisoare

Autor: , in Externe / 18 februarie, 2021, 17:19

Un tribunal din Belarus le-a condamnat joi pe două jurnaliste la doi ani de închisoare sub acuzația de încurajare a protestelor organizate împotriva liderului Alexander Lukașenko. Anunțul a fost făcut de angajatorul celor două femei.

Autoritățile din țara ex-sovietică au o serie de dosare penale împotriva activiștilor și jurnaliștilor, întocmite în urma protestelor antiguvernamentale de anul trecut, potrivit The Moscow Times, citat de Digi24.

Demonstrațiile s-au desfășurat în tot Belarusul după ce Lukașenko a câștigat discutabil alegerile din august, despre care opoziția și multe țări occidentale au spus că ar fi fost fraudate.

Ca răspuns, autoritățile au declanșat o represiune în masă, soldată cu cel puțin patru morți în rândul protestatarilor, mii de oameni care au ajuns în închisoare. Sute de arestați au spus că în detenție au fost supuși la tortură.

Postul de televiziune de opoziție Belsat, care emite din Polonia, a anunțat joi că cele două jurnaliste, Katerina Bakhvalova, în vârstă de 27 de ani, și Daria Chultsova, în vârstă de 23 de ani, au fost condamnate pentru conducerea „unor acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică” în timp ce filmau un miting din noiembrie organizat pentru sprijinul unui protestatar.

Ambele femei, care și-au negat vinovăția în ziua începerii procesului, la începutul acestei luni, și au arătat semnul victoriei din interiorul boxei pentru inculpați din instanță, au fost ținute în arest preventiv din luna noiembrie.

„Am transmis aceste evenimente în direct. Pentru asta am fost aruncate în închisoare”, a declarat Bakhvalova miercuri, înainte de pronunțarea sentinței.

Cazul celor două jurnaliste a atras critici vehemente din partea grupurilor de susținere a presei și a diplomaților din țările occidentale, care au cerut eliberarea lor.

Verdictul din procesul lor a venit după ce poliția a declarat, la începutul acestei săptămâni, că a făcut raiduri în aproximativ 90 de case și birouri ale jurnaliștilor și sindicaliștilor.

De asemenea, verdictul a fost pronunțat la o zi după ce a început procesul în care este judecat principalului membru al opoziției, Viktor Babaryko, care a fost arestat în iunie, după ce a anunțat că va candida împotriva lui Lukashenko.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X