Reacția lui Plahotniuc, după ce a rămas fără „Ordinul Republicii”. Avocatul fostului lider PDM: Am putea contesta

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 februarie, 2021, 13:18

Fostul lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, ar putea contesta în instanță decretul privind retragerea distincției sale „Ordinul Republicii”.

Avocatul lui Vlad Plahotniuc a declarat pentru COTIDIANUL că retragerea distincției este „un joc tardiv și infantil”.

Decretul președintei Maia Sandu privind retragerea distincției „Ordinul Republicii” care i-a fost acordată lui Vlad Plahotniuc nu reprezintă altceva decât un joc politic tardiv și infantil, or, Republica Moldova se confruntă acum cu probleme destul de grave care necesită atenție și reacție promptă”, a comentat Lucian Rogac – avocatul lui Vlad Plahotniuc.

Apărarea lui Plahotniuc susține că calificativele Maiei Sandu despre Vlad Plahotniuc, precum că e „o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, sunt „niște declarații politice care au scopul denigrării clientului meu”.

Lucian Rogac a menționat că va face o interpelare către Președinție.

Această acțiune poate fi contestată. Vom face o interpelare în adresa Președinției pentru a primi și noi o copie la acest subiect, să facem cunoștință cu motivele retragerii distincției. Dacă vom considera că e ilegal, desigur că vom contesta în instanță”, a conchis Lucian Rogac – avocatul lui Vlad Plahotniuc.

Vezi și: Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii” (DOC)

Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în 2014 de către președintele Nicolae Timofti, „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

În septembrie 2019, deputatele Maria Ciobanu și Stela Macari i-au cerut lui Igor Dodon să-i retragă „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahotniuc, motivând că a fost implicat în uzurparea puterii în stat, însă președintele nu a inițiat procedura de retragere a distincției.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova; primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă cetățenilor Republicii Moldova, cât și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X