Concurs cu un singur candidat. Procuratura municipiului Chișinău are un nou șef

Autor: , in Actualitate / Justiție / 19 februarie, 2021, 15:37

Oleg Afanasii a fost desemnat șef al Procuraturii municipiului Chișinău. Decizia a fost aprobată la ședința de vineri, 19 februarie, a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Oleg Afanasii a fost desemnat șef al Procuraturii municipiului Chişinău, funcţie interimatul căreia îl deţine de la sfârșitul lunii martie 2020.

Oleg Afanasii a fost unicul candidat care şi-a depus dosarul la concursul de ocupare a funcţiei de şef al Procuraturii municipiului Chişinău”, a declarat preşedinta CSP, Angela Motuzoc.

Noul șef al Procuraturii a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice și anchete jurnalistice.

Anterior, Anticorupție.md a scris că Oleg Afanasii a fost vizat într-o anchetă realizată de Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015 pe când deținea funcția de șef-adjunct al Procuraturii sectorului Centru din Chișinău. Autorii investigației scriau că Mariana Afanasii, soția procurorului deținea o firmă în domeniul comerțului – Prorialia SRL, cu sediul în casa socrului său din oraşul Ialoveni.

În anchetă se mai arăta, făcându-se referință la mai multor documente, inclusiv un act al Serviciului Protecţiei Civile și Situațiilor Excepționale cu privire la un control la această firmă, că întreprinderea îşi desfăşura activitatea în Capitală, la adresa Mircea cel Bătrân, 2/2. Aici se află o staţie pentru transportul public, unde, de fapt, activa și o firmă ce aparține fratelui procurorului, Ion Afanasii, care a reuşit să ia în arendă de la Primăria Capitalei terenul de la această adresă, iar ulterior, chiar să-l privatizeze.

Inițial, pentru tot teritoriul, familia procurorului a fost obligată, în urma unui contract încheiat cu Municipalitatea, să plătească arenda anuală de doar 1.085 de lei. Între cele două părţi a apărut un litigiu, pentru că firma nu ar fi plătit arenda. Până la urmă însă, firma familiei procurorului a câştigat procesul, pe motiv că juristul Primăriei nu s-a prezentat la procesul de judecată.

Oleg Afanasii ne-a declarat că fratele său este antreprenor timp de mai mulți ani și după publicarea anchetei a avut de suferit. „Jurnaliștii nu au înțeles corect atunci. Mi-au atribuit mie afacerea fratelui, doar pentru că soția mea lucra acolo”, a precizat procurorul.

Omul legii a indicat în declarația de avere pentru anul 2018 că soția sa este angajată la întreprinderea cu capital străin Vistarcom, de unde a fost remunerată cu 90,7 mii de lei pe parcursul anului. SRL Vistarcom deține în proprietarea rețeaua de magazine Green Hils. Totodată, Oleg Afanasii a mai indicat în declarația de avere că soția sa a avut venituri salariale și de la compania Fidesco în care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Mihail Aizin, alias Kitaeț.

Potrivit omului legii, Mariana Afanasii este administratoarea unui magazin din rețeaua Fidesco.

Scandalul expulzării profesorilor turci

La 6 septembrie 2018, organizația Amnesty International a sesizat Parlamentul Republicii Moldova și instanțele de resort, denunțând modul în care au fost extrădați cei șapte profesori turci angajați ai liceelor „Orizont”. Cei de la Amnesty au afirmat că angajații SIS au comis mai multe încălcări, punând în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor expulzați, inclusiv a minorilor.

Răspunsul pe care l-a primit organizația internațională de la Procuratura Generală a fost semnat de procurorul Oleg Afanasii. Acuzatorul de stat le-a scris că nu a identificat abateri în acțiunile angajaților Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în ziua deportării celor șapte profesori turci declarați persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. „Dat fiind faptul că nu au fost stabilite indicii caracteristice unor abateri din sfera competențelor procurorului, temeiuri de intervenire lipsesc. În cazul în care nu sunteți de acord cu răspunsul primit, aveți dreptul de a-l contesta procurorului ierarhic superior, fapt ce nu vă privează de posibilitatea de a vă adresa ulterior în instanța de judecată”, se arată în răspunsul semnat de Afanasii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X