Retragerea cetățeniei române a lui Chicu. Codreanu: Procesul este unul anevoios și de durată. Va fi invitat la ANC și fostul premier moldovean

Autor: , in Actualitate / Politic / 19 februarie, 2021, 16:25

Fostul deputat român Constantin Codreanu a venit cu mai multe detalii privind procesul de retragere a cetățeniei române a fostului premier moldovean Ion Chicu, menționând că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România a început examinarea cererii pe care a depus-o.

Următoare ședință va avea loc pe data de 2 aprilie.

Procesul este unul anevoios și de durată. Cu toate acestea, vă asigur că nu renunț și că voi face tot ce depinde de mine pentru o decizie favorabilă retragerii. Ședința de ieri este un nou pas în procesul de retragere a cetățeniei, dar nici pe departe ultimul. Urmează o altă ședință la ANC pe 2 aprilie 2021”, a anunțat Codreanu.

Fostul deputat român a menționat că la Autoritatea Națională pentru Cetățenie va fi chemat și fostul premier moldovean.

Între timp, va fi invitat la ANC și domnul Chicu pentru a-și prezenta punctul de vedere. Ulterior, Comisia pentru Cetățenie a ANC va lua o decizie și va face o recomandare președintelui ANC. În caz că va fi emis un ordin de retragere, acesta va putea fi atacat în instanță”, a anunțat fostul deputat român.

Codreanu susține că „miza dosarului de retragere a cetățeniei lui Chicu este, dincolo de orice, un precedent pentru alte persoane care și-au redobândit cetățenia română și care își permit să denigreze prin declarații și acțiuni prestigiul României”.

„Articolul invocat din Legea 21/1991 a cetățeniei române este 25, alin. 1, lit. a. Declarațiile denigratoare ale lui Chicu au fost cu atât mai condamnabile cu cât au fost făcute la scurt timp după sprijinul dezinteresat acordat de România pentru combaterea coronavirusului. Mai mult, același Chicu nu a avut nicio reținere să spună că interesul său a fost unul profund pecuniar”, a argumentat Constantin Codreanu.

Fostul deputat român speră să obțină o decizie favorabilă retragerii.

În caz că nu, mă voi asigura că vom modifica Legea 21/1991 prin prietenii din #Parlament, astfel încât să nu mai trăim neputincioși revolta noastră a românilor de bună credință care respectă jurământul rostit în momentul redobândirii cetățeniei române, în timp ce alții atacă senin România și poporul român, deși au pașapoarte românești în buzunar. Românofobia trebuie sancționată exemplar”, a conchis Codreanu.

Amintim că deputatul român Constantin Codreanu a solicitat, la sfârșitul lunii mai 2020, retragerea cetățeniei române pentru Ion Chicu.

Reacția lui Codreanu vine ca urmare a scandalului diplomatic provocat de Chicu, după ce a calificat România drept „cel mai corupt stat din Europa”, numindu-l pe eurodeputatul Siegfried Mureșan un „ratat”.

Ion Chicu susține că a obținut cetățenia română la începutul anilor 2000, deoarece avea nevoie de ea în dezvoltarea afacerilor sale. El a declarat că a obținut cetățenia română în anul 2002, într-o perioadă în care avea afaceri ce se desfășurau și în România.

Astfel, el a lăsat de înțeles că singurul motiv care l-a determinat să obțină pașaport românesc acesta și a fost: „Este clar că cetățenia UE dacă te gândești așa ca businessman oferea multe posibilități și am mers pe această oportunitate. Eu respect foarte mult statul român și statul moldovenesc, bineînțeles, în primul rând, pentru că aici e patria mea”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X