Recep Erdogan, mesaj neașteptat de reconciliere către SUA: „Interesele comune cântăresc mai greu decât diferențele de opinie”

Autor: , in Externe / 21 februarie, 2021, 13:15

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis sâmbătă un mesaj de reconciliere către Statele Unite, după ce relațiile dintre cei doi parteneri în cadrul NATO au fost destul de tensionate în ultima perioadă, inclusiv după instalarea noii administrații a președintelui Joe Biden, potrivit digi24.ro. 

Într-o înregistrare video difuzată sâmbătă pe Twitter de Preşedinţia turcă, Recep Erdogan îşi exprimă convingerea că „interesele comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferenţele de opinie”. Ankara își doreşte o consolidare a cooperării cu SUA pe termen lung, pe baza principiului „win-win”, adaugă preşedintele turc, citat de agențiile internaționale de presă.

„Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianţă şi parteneriat strategic dintre cele două ţări”, promite Erdogan în acelaşi mesaj. Președintele turc recunoaște totodată că aceste relaţii au fost „puse serios la încercare”.

În luna decembrie, administrația Trump, aflată pe final de mandat, a sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 – după ce, din acelaşi motiv, Turcia fusese exclusă din programul de achiziționare a avioanelor americane F-35. Pe de altă parte, Ankara a reacţionat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliţiei kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.

O reacţie americană – considerată prea slabă de către Ankara – faţă de moartea în Irak a 13 turci reţinuţi de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a devenit săptămâna aceasta o nouă sursă de tensiune,  Erdogan acuzând Washingtonul că sprijină „teroriştii” kurzi.

De altfel, Ankara a privit cu neîncredere alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, temându-se inclusiv de o accentuare a criticilor Washingtonului faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia.

Anterior mesajului transmis sâmbătă de Erdogan, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi noul secretar de stat american Antony Blinken au avut o primă discuţie telefonică, în care au abordat şi disputa declanşată în urma achiziţiei rachetelor antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X