Avertismentul lui Igor Dodon pentru Maia Sandu, cu o zi înainte de ședința Curții Constituționale

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 februarie, 2021, 17:59

Cu o zi înainte de ședința Curții Constituționale, fostul șef de stat și actualul lider al Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a avertizat-o pe succesoarea sa, Maia Sandu, că „insistând pentru dizolvarea Parlamentului riscă să încalce Constituția”.

Colegii mei, specialiști în domeniul juridic, mi-au transmis astăzi că Comisia de la Veneția de câteva ori s-a expus foarte clar asupra rolului președintelui țării în deblocarea crizei politice prin dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Concluzia fermă este – Dizolvarea Parlamentului în cazul când deputații sunt gata să voteze un Guvern și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, a scris Dodon pe Telegram.

În acest context, liderul socialiștilor se întreabă „ce vor zice așa-numitele forțe politice proeuropene”.

Interesant ce vor zice așa-numitele forțe politice proeuropene și tot felul de experți dacă CC va lua decizia de a susține poziția anticonstituțională a doamnei președinte. Sau când este convenabil tot ce spun europenii e sfânt și nu se discuta, iar când nu este convenabil se poate de nu atras atenție la poziția ferma a partenerilor de dezvoltare”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că, Curtea Constituțională a respins marți, 16 februarie, cererea de suspendare a acțiunii decretului președinte Maia Sandu privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

„Pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării nr. 30a/2021 depuse la Curte de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții CC.

Socialiștii o acuză pe președinta Maia Sandu de „tentativă de uzurpare a puterii de stat”, după ce aceasta a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și a desemnat-o în mod repetat pe Natalia Gavrilița.

În opinia socialiștilor, această decizie „a fost anunțată după o simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS”.

Natalia Gavrilița a fost desemnată a doua oară în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat la data de 11 februarie, decizia în cadrul unui briefing de presă, după ce a organizat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare și a recepționat scrisoarea majorității, formate din PSRM, Partidul „Șor” și neafiliați, care a propus-o pe Mariana Durleșteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X