„Crește numărul cazurilor grave și foarte grave”. Ultimele date din spitalele municipale privind pacienții infectați cu COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 22 februarie, 2021, 16:02

Pe teritoriul municipiului este înregistrată o creștere constantă a numărului de îmbolnăviri prin infecția COVID-19, incidența fiind înaltă cu prezența cazurilor grave și foarte grave. Anunțul a fost făcut luni, 22 februarie, în cadrul ședinței serviciilor municipale, fiind menționat că crește numărul cazurilor grave și foarte grave.

„Nu avem locuri libere în spitale – nici paturi simple, nici paturi de reanimare, chiar dacă am activat la maximum toate spațiile și paturile posibile. Mai mult, medicii și asistentele medicale și-au cedat birourile pentru a disloca paturi suplimentare în spitalele municipale. Astfel, peste 80 de paturi au fost amenajate suplimentar în spitalele municipale Covid-19”, a spus primarul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit raportului prezentat de șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1.413 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul „COVID-19 Chișinău” de la MoldExpo).

„Sunt disponibile 1.180 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate, 30 paturi paleative. Astfel, a fost suplinit numărul de paturi pentru adulți la IMSP SCM „Sfânta Treime” cu 30 de locuri (spațiile amenajate fiind formate din birourile medicilor și a asistentelor medicale), IMSP SCMFP – 20 paturi și 200 paturi staționar la Centrul COVID-19 MoldExpo”, a declarat Bucearschi.

La Centrul COVID-19 de la MoldExpo urmează a fi amenajate și activate gradual până la 300 de paturi. De asemenea, după finalizarea lucrărilor de reparație la IMSP SCM „Sfânta Treime” (luna aprilie) va fi deschisă o nouă secție de anestezie și terapie intensivă. Numărul total de paturi în secția ATI la IMSP SCM „Sfânta Treime” va constitui 68 de paturi.

„Ne îngrijorează numărul mare de infectări, precum și problema creșterii numărului de bolnavi cu forme grave și foarte grave „, a subliniat Tatiana Bucearschi.

În context, primarul Capitalei, Ion Ceban, a făcut apel către cetățeni, să respecte măsurile de siguranță împotriva COVID, chiar dacă au obosit de perioada extinsă a pandemiei.

„Este necesar să dăm dovadă de solidaritate pentru a ține situația sub control, dar și pentru a ajuta medicii și sistemul medical să facă față numărului mare de îmbolnăviri”, a spus Ceban.

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Conform datelor din 21 februarie, în total sunt înregistrate 75.701 cazuri confirmate de coronavirus. De asemenea, 67.480 cazuri sunt recuperate, iar 1.204 peroane cu decedat. Sub supraveghere medicală, în prezent se află 8.371 de persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X