CC examinează problema constituționalității decretului președintei Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier (LIVE)

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 februarie, 2021, 11:49

Marți, 23 februarie, cu începere de la ora 10:00, are loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării nr. 30a/2021 depuse la Curte de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

UPDATE, Decizia:

(LIVE) Curtea Constituțională anunță decizia privind controlul constituționalității decretului de desemnare a premierului

UPDATE:

Deputații socialiști prezenți la ședința Curții Constituționale au declarat că Mariana Durleșteanu ar fi dispusă să își asume angajamentele în funcția de premier.

Vasile Bolea: „Mariana Durleșteanu are capacități de a conduce Guvernul și de a scoate țara din impas”.

UPDATE:

Vasile Bolea: „Faptele juridice și nu faptele politice trebuie să stea la baza deciziei Curții Constituționale (…) Noi considerăm că Maia Sandu, semnând decretul care se examinează astăzi, a ignorat și obligațiunile Curții Constituționale, cât și buchia Constituției”.

UPDATE:

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, către socialistul Vasile Bolea: „Fiind în perioadă de pandemie, vă rog să scurtați pledoariile, așa cum se face de obicei”.

Știrea inițială:

Curtea Constituțională (CC) examinează astăzi problema constituționalității decretului președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a candidatei Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Socialiștii o acuză pe președinta Maia Sandu de „tentativă de uzurpare a puterii de stat”, după ce aceasta a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și a desemnat-o în mod repetat pe Natalia Gavrilița.

În opinia socialiștilor, această decizie „a fost anunțată după o simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS”.

Natalia Gavrilița a fost desemnată a doua oară în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat la data de 11 februarie, decizia în cadrul unui briefing de presă, după ce a organizat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare și a recepționat scrisoarea majorității, formate din PSRM, Partidul „Șor” și neafiliați, care a propus-o pe Mariana Durleșteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X