CC: Decretul desemnării repetate a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, neconstituțional

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 februarie, 2021, 17:24

După deliberările care au durat o oră și jumătate, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității decretului emis de Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

„1. Se admite parțial sesizarea depusă de către deputații Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.

2. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din data de 11 februarie privind desemnarea candidatului la funcția de premier.

3. Pentru a fi respectat articolul 98 al.1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

4. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a aprecia dacă prin refuzul desemnării doamnei Mariana Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier, președintele a săvârșit o faptă gravă în sensul art.80 alineat 1 din Constituție.

5.Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Curtea Constituțională (CC) a examinat astăzi problema constituționalității decretului președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a candidatei Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Socialiștii o acuză pe președinta Maia Sandu de „tentativă de uzurpare a puterii de stat”, după ce aceasta a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și a desemnat-o în mod repetat pe Natalia Gavrilița.

În opinia socialiștilor, această decizie „a fost anunțată după o simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS”.

Natalia Gavrilița a fost desemnată a doua oară în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat la data de 11 februarie, decizia în cadrul unui briefing de presă, după ce a organizat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare și a recepționat scrisoarea majorității, formate din PSRM, Partidul „Șor” și neafiliați, care a propus-o pe Mariana Durleșteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X