Păduraru, despre cum a reușit Timofti să scape de candidatura lui Plahotniuc pentru funcția de premier

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 februarie, 2021, 15:08

Ex-secretarul general al Aparatului președintelui Nicolae Timofti a dezvăluit într-o postare pe pagina sa de Facebook cum fostul șef de stat a depășit criza politică de la sfârșitul anului 2015 – începutul anului 2016, când ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a încercat să ajungă premier. Potrivit lui Ion Păduraru, Nicolae Timofti nu a admis nici pentru o clipă opțiunea desemnării lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Nicolae Timofti, fost judecător cu stagiu de 36 de ani, nefiind venit din politică, nicio clipă n-a admis că nu va respecta Constituția, în contextul apariției la 13 ianuarie 2016 a “celebrei” majorități care îl înaintase pe Vladimir Plahotniuc candidat pentru funcția de prim-ministru. Cu atât mai mult, cu cât Hotărârea Curții Constituționale din 29 decembrie 2015 era univocă. În egala măsura, președintele Timofti nu admitea nicio clipă că-l va desemna pe Plahotniuc pentru a forma Guvernul. Anticipând criticile dumneavoastră, declar că personal i-am spus domnului Timofti că poate ar fi mai bine chiar să-l desemneze pe Vladimir Plahotniuc”, a spus Păduraru.

Păduraru susține că în acea perioadă au fost pregătite cinci decrete, printre care două cu privire la demisia lui Nicolae Timofti.

„Pentru a scoate cumva presiunea de pe presedinte, după coordonarea corespunzătoare cu dumnealui, am dat indicații să fie elaborate și imprimate următoarele 5 documente prezidențiale:
1. Decret privind desemnarea lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru;
2. Decret pentru desemnarea domnului ———- (fără a indica numele) pentru funcția de prim-ministru;
3. Decret pentru desemnarea doamnei ————— ( fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru;
4. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, fără indicarea datei din care moment intervine. (nota: exista nuanțe de procedura de intervenite a interimatului – CC, Parlament);
5. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, din data semnării”, a menționat Păduraru.

Ex-secretarul general al Administrației prezidențiale a menționat că la 14 ianuarie 2016, înainte de începerea consultărilor planificate cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, deputații care au semnat lista de susținere a lui Vladimir Plahotniuc, au început să declare public că ar fi semnat nu pentru Plahotniuc concret, ci pentru un candidat PDM.

Astfel, numărul scăzuse sub 51. La întrevederea cu Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov, Nicolae Timofti a declarat tranșant că în niciun caz nu-l va desemna pe Vladimir Plahotniuc”, a menționat Ion Păduraru.

Ex-secretarul general al Administrației prezidențiale susține că atunci președintele Timofti a spus că ar putea să-l desemneze pe Lupu sau Candu sau democrații să vină cu altă candidatură și că a acordat PDM-ului termen până la ora 21:00 a aceleiași zile.

Ca să fie clar: Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat pentru funcția de premier nu de Partidul Democrat, ci de Nicolae Timofti. PDM a acceptat. Decretul privind desemnarea mea în seara zilei de 14 ianuarie 2016 a fost completat de președintele Timofti personal de mâna, a scris numele, și așa a și rămas în arhivă”, a conchis Păduraru.

Vezi și:

CC: Decretul desemnării repetate a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, neconstituțional

Menționăm că, decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată marți, 23 februarie, de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de 3 deputați socialiști.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X