(LIVE) Ceremonia de donare din partea României a primelor doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru R. Moldova

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 27 februarie, 2021, 15:26

Cele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău. Este vorba despre recepționarea primului lot din cele 200.000 de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova.

La ceremonie a fost prezentă și preşedinta Maia Sandu, ambasadorul României în Republica Moldova – Daniel Ioniță, dar și ambasadorul UE la Chișinău – Peter Michalko.

Vaccinurile au fost aduse cu o aeronavă SMURD.

În cadrul ceremoniei de recepționare a dozelor de vaccin, președinta Maia Sandu a mulțumit României, Uniunii Europene și celor implicați în dialogul cu producătorii.

Suntem foarte recunoscători autorităților de la București pentru acest vaccin. Așteptăm să vină și celelalte doze de vaccin. Prima tranșă este foarte importantă pentru noi, deoarece merge la personalul medical. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare. Mulțumesc încă o dată personalului medical pentru tot ce face”, a declarat Maia Sandu.

În context, șefa statului a venit cu rugămintea către cetățeni să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție, pentru a nu admite creșterea numărului de îmbolnăviri: „Sper ca în curând să putem aduce vaccin pentru cât mai mulți oameni și să putem reveni la normalitate într-un termen cât mai restâns”.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că, prin această donație, România transmite un mesaj puternic de susținere a Republicii Moldova și a cetățenilor ei.

Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relaţiile speciale ale României cu Republica Moldova, bazate pe limbă, cultură şi istorie. Cu siguranţă vor urma şi alte doze. Doar împreună vom reuşi să depăşim această situaţie dificilă. Îmi doresc ca aceste doze să crească speranţa pentru o viaţă mai bună şi un viitor prosper”, a spus Daniel Ioniţă.

Și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a reiterat că UE va continua să susțină Republica Moldova, astfel încât să obținem cât mai multe doze de vaccin.

Vreau să exprim profundă gratitudine României pentru această donaţie valoroasă. Sunt mândru că această donație a putut veni cu susținerea Mecanismului european de protecție civilă, care a asigurat transportarea lotului. Acest moment arată cât de puternică este solidaritate ţărilor europene. Este important ca vaccinul să fie folosit pentru protejarea celor din prima linie, care sunt cei mai vulnerabili. UE va continua să susțină Republica Moldova. Împreună suntem mai puternici”, a menționat Peter Michalko.

Azi e o zi când vedem lumina în capătul tunelului. Este important că vor fi vaccinați cei care se află în prima linie. Luni va fi ședința privind repartizarea dozelor de vaccin”, a menționat secretara de stat, Tatiana Zatîc.

Zatîc a precizat că în R. Moldova sunt 160 de centre de vaccinare: „10% din ajutorul umanitar este destinat pentru stânga Nistrului”.

Donația face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, Klaus Johannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X