Ședința Consiliului Republican al PSRM. Dodon: Am analizat criza politică. Luni vom anunța deciziile

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 februarie, 2021, 17:55

Sâmbătă, 27 februarie, a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM, în cadrul căreia a fost analizată criza politică și constituțională din țară. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Deocamdată, nu au fost anunțate detalii despre ședință.

„Deciziile și concluziile Consiliului, precum și pașii care vor fi întreprinși pentru a debloca situația, le voi anunța luni, 1 martie, ora 11:00, în cadrul unei conferințe de presă”, a anunțat Dodon.

Anterior, Igor Dodon a anunțat că ia în calcul susținerea lui Andrei Năstase la funcția de premier, dar îi solicită acestuia să de dovadă de „caracter” în raport cu deputații partidului pe care îl conduce. Pe de altă parte, Dodon consideră că Maia Sandu nu-l desemnează pe Năstase deoarece acesteia i-ar fi frică să piardă din rating.

Liderul PSRM susține că varianta cu dizolvarea Parlamentului după 23 martie nu este posibilă, deoarece nu ar exista toate circumstanțele în acest sens.

„Nu poate fi dizolvat Parlamentul pentru inactivitatea altor instituții și organe de stat”, a mai spus Dodon.

Recent, Dodon a precizat că nu ia în calcul suspendarea președintei Maia Sandu, dar nici alegerile anticipate.

Potrivit lui Dodon, cele trei scenarii sunt: „Maia Sandu semnează decretul de desemnare a Marianei Durleşteanu la funcţia de premier. Maia Sandu se împotriveşte și atunci noi intrăm într-o perioadă de incertitudine pentru o perioadă destul de lungă, care poate fi soluţionată diferit şi atunci nu se întâmplă nimic şi va fi un guvern interimar pâna în 2023. Sau al treilea scenariu, cu proteste şi destabilizări, care nu e clar unde va duce”.

În opinia liderului PSRM, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate doar dacă va exista un dialog între fracţiunile parlamentare. Iar în ceea ce priveşte organizarea referendumului de demitere a preşedintei Maia Sandu, Igor Dodon a spus că nu se ia în calcul în prezent o asemenea opţiune.

„Nu va fi nici referendum, nici anticipate. Teoretic, anticipate putem avea dacă noi o să avem dialog, dacă noi o să stabilizăm situaţia cu un guvern temporar şi după aceea o să mergem la anticipate . Dar care e sensul să mergi la referendum, pentru ce? Să cheltui peste o sută de milioane de lei pentru referendum ca să ajungi în aceiaşi situaţie în care eşti acum” a opinat liderul socialiştilor.

El a mai declarat că socialiștii insistă în continuare pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier.

Amintim că președinta Maia Sandu a declarat după decizia Curții Constituționale, că singura soluție este „să mergem la popor: fie referendum, fie anticipate”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X